71 de ani de la masacrul din Ip

Magazin Salajean 15 septembrie 2011 0

71 de ani de la masacrul din Ip

Martirii-eroi masacrati in 14 septembrie 1940 la Ip au fost comemorati ieri, in prezenta locuitorilor, oficialitatilor locale si judetene, a reprezentantilor formatiunilor politice, veteranilor de razboi si sefilor de institutii. Evenimentul a inclus ceremoniale religioase si militare, depuneri de jerbe si coroane la cimitir si la monumentul eroilor.

„Anii au trecut si istoria de dupa aceste indoliate evenimente ne-a dovedit ca ceea ce s-a petrecut atunci nu caracterizeaza relatiile dintre romani si maghiari, cele doua natii dand mereu dovada de toleranta si respect reciproc. Cel mai bun exemplu este chiar faptul ca astazi, atat romanii si maghiarii din comuna Ip, cat si din intreg judetul Salaj convietuiesc in buna intelegere. Nu in ultimul rand eu, un salajean ca origini si ca simtire, dar un maghiar ca si nationalitate, sunt in fata dumneavoastra, comemorand impreuna cu toti cei prezenti, victimele de acum 71 de ani, de la Ip. Este, daca vreti, o transpunere a conceptului european „unitate in diversitate”, intr-o Romanie a secolului 21, membra a Uniunii Europeane si NATO. Viitorul este doar al celor ce lupta, impreuna, pentru o viata mai buna, a celor ce, lasand la o parte etnia, sunt in primul rand salajeni si nu in ultimul rand oameni. Doar impreuna, cu toleranta si respect reciproc, putem trece cu bine peste toate greutatile, indiferent de nationalitate, religie sau apartenenta politica”, a precizat, in cuvantul sau, Vegh Alexandru, prefectul judetului Salaj.

In cimitirul de pe creasta dealului, in groapa comuna de la Ip au fost ingropati 157 de civili romani, ucisi in noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940 de catre hortysti. Din oamenii omorati atunci a ramas doar numele sapat in piatra, o imensa jale, dar si marturia unei jertfe pe care neamul romanesc nu o poate uita. Spiritul martirilor de la Nusfalau, Treznea, Zalau, Ip, Cerasa, Cosniciu de Sus sau Camar nu poate fi uitat, urmasii de astazi stiu ca este o datorie de onoare sa fie prezenti cu o floare si o ruga la locul lor de veci.

Cele doua monumente ridicate in Ip au o istorie putin cunoscuta. Dupa uciderea civililor, a doua zi au fost ridicati si transportati cu carutele in cimitir, fiind ingropati intr-o groapa comuna. Niciun insemn nu a strajuit locul, dupa cum ani de zile nu s-au oficiat nici slujbe de pomenire a martirilor. Regimul comunist instalat dupa 1945 a inchis ochii apoi asupra ranilor trecutului. Abia in anii 1983 -1984 au fost ridicate monumentele din cimitir si din centrul comunei, iar in Biserica Ortodoxa au fost trecute numele tuturor celor ucisi. In 1996 Parlamentul Romaniei a decis ca localitatile Ip si Treznea sa fie declarate localitati martir ale neamului romanesc.

Cei prezenti au primit, ieri, suplimentul revistei de cultura “Caiete Silvane”, “Eroii salajeni si faptele lor”, publicatie ce reuneste cele mai bune eseuri de la concursul cu acelasi nume organizat de Institutia Prefectului Salaj, in cursul acestui an.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »