60 de arme, sute de cartușe și zeci de kilograme de substanțe periculoase confiscate de polițiști

Controalele efectuate de polițiștii sălăjeni la regimul armelor, munițiilor și substanțelor periculoase au scos la iveală multe nereguli, multe dintre ele grave, iar sancțiunile au curs pe bandă rulantă, fie sub formă administrativă, fie sub forma temutelor dosare penale.

Inspectoratul de Poliție Sălaj ne-a comunicat faptul că, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie a.c., în acest sector, s-au desfăşurat activităţi în cadrul acţiunilor declanşate la nivel naţional, dar și județean, cu un accent deosebit pe respectarea legalităţii deţinerii şi utilizării armelor, muniţiilor şi a operaţiunilor cu obiecte pirotehnice.

Nu mai puțin de 48 de sălăjeni s-au ales cu dosare penale, cauze în care s-a început urmărirea penală împotriva suspecților pentru 95 de infracțiuni la regimul armelor, munițiilor și substanțelor periculoase.

În perioada de referință au fost indisponibilizate în vederea confiscării 51 arme letale (mortale), nouă neletale, 820 bucăţi muniţie, 35,4 kg substanţe periculoase toxice, 2,5 kg de materiale pirotehnice, opt trofee și 255 kg de carne de vânat.

Poliția sălăjeană face un apel către posesorii permiselor de port-armă, să verifice din timp valabilitatea acestora și să ajungă la structura de poliție din teritoriu înainte ca permisul de port-armă să expire, în vederea reînnoirii acestuia.

Cei care sunt depistați că dețin arme sau muniție, iar permisele nu sunt valabile (sau nu dețin permis) riscă să suporte consecințe penale deosebit de aspre.

Persoanele care nu își vizează permisul de armă riscă să rămână fără dreptul de a a mai folosi arma pe care o dețin. Poliţiştii îi avertizează de posesorii de puşti şi pistoale să se prezinte în termen legal în faţa autorităţilor pentru a-şi reînnoi permisele. „Neprezentarea la organul de poliţie competent teritorial pentru vizarea permisului de armă, înainte de expirare, atrage măsura anulării dreptului de deţinere, port şi folosire a armei letale sau neletale”, spun oamenii legii. Inspectoratul de Poliţie judeţean Sălaj nu mai organizează acţiuni pentru vizarea permiselor de armă, a atestatelor de instructor în poligonul de tragere, a atestatelor de colecţionar şi nu mai face notificări în acest sens. De aceea este obligatoriu ca cei care dețin un permis de port armă să se prezinte în timp util în vederea intrării sau rămânerii în legalitate pe mai departe, în privința permiselor.

Ce care doresc prelungirea valabilității permisului deport armă neletală, trebuie să se prezinte la Poliția județeană cu permisul de armă original şi copie, cartea de identitate original şi copie, certificat medical din care să rezulte faptul că este apt pentru portul şi folosirea armelor, aviz psihologic, dovada efectuării unui curs pe linie de arme şi muniţii, dovada efectuării unei trageri cu arma într-un poligon autorizat şi o fotografie ¾.

Pentru menţinerea încontinuare a dreptului de port şi folosire a armelor letale, posesorii  se vor prezenta la I.P.J. Sălaj – Biroul A.E.S.P. cu armele pe care le deţin precum şi cu următoarele documente:permisul de armă original şi copie, permis de vânătoare original şi copie, cartea de identitate original şi copie, certificat medical din care să rezulte faptul că sunteţi apt pentru portul şi folosirea armelor, aviz psihologic, dovada participării la o partidă de vânătoare (adeverinţă) sau dovada participării la o partidă de vânătoare (adeverinţă) sau dovada efectuării unei trageri cu arma într-un poligon autorizat şi o fotografie format ¾.

 

 

 

 

 

Alte articole

Leave a Comment