40 de iezi austrieci, omorâţi din inconştienţa unui sălăjean

Magazin Salajean 23 martie 2011 0

40 de iezi austrieci, omorâţi din inconştienţa unui sălăjean

Inspectorii sanitar-veterinari au decis sacrificarea a 40 de iezi aduşi din Austria la Cehei fără documentele prevăzute de legislaţia internă şi internaţională. Deşi proprietarul a primit un termen de graţie pentru prezentarea actelor necesare, a preferat să ascundă animalele şi să le scoată crotaliile.

Cei patruzeci de iezi aduşi din Austria, fără acte care să ateste starea lor de sănătate, de către un sălăjean spre comercializare, au fost omorâţi în urma deciziei inspectorilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj. După cum dezvăluia ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul DSVSA, Mircea Martin, acest demers este prima măsură fermă luată de inspectorii direcţiei, ca autoritate locală, împotriva celor care au luat act de prevederile legii dar nu le respectă. Noi încercăm să protejăm şi să menţinem siguranţa şi sănătatea animalelor, precum şi a populaţiei, dar mai ales să luptăm pentru prevenirea introducerii unor boli grave pe teritoriul judeţului.

În Austria s-a identificat boala limbii albastre

Mircea Martin a motivat că cei 40 de iezi au fost aduşi de fermierul din Cehei, din Austria, ţară în care a evoluat boala limbii albastre. Consecinţele acesteia sunt foarte grave, boala se extinde foarte rapid şi produce mortalitatea animalelor. Dacă, dintr-o inconştienţă, această boală ar fi apărut în Sălaj, s-ar fi impus luarea unor măsuri foarte drastice privind regimul de circulaţie al animalelor şi ar fi îngrădit comerţul cu animale, ceea ce i-ar fi afectat pe crescătorii de animale şi pe consumatori.

Fără acoperire legală

Patrupedele au fost achiziţionate şi transportate din Austria în 28 februarie-1 martie. După cum a precizat Mircea Martin, în urma controalelor s-a constatat că fermierul a introdus animalele, în exploataţia sa, de tip A, fără a respecta regulile privind comerţul intra-comunitar. Mai precis, cumpărătorul sălăjean a transportat iezii cu un mijloc de transport neautorizat din punct de vedere sanitar-veterinar, nu a deţinut planul de rută, animalele nu au fost însoţite de certificat sanitar-veterinar internaţional, nu a notificat pe sistem informatic Trasis destinaţia şi locul de plecare a animalelor, cu toate că cunoştea prevederile legii în acest sens.

De-a v-aţi ascunselea

Directorul DSVSA Sălaj a informat că fermierului i s-a acordat un termen de graţie de 48 de ore în care trebuia să prezinte certificatul sanitar-veterinar (din Austria) care să ateste că animalele provin din zone libere de infecţiile contagioase şi că nu pun în pericol sănătatea animalelor din ferma proprie sau din exploataţiile învecinate. Din nefericire, cetăţeanul de la Cehei a ignorat prevederile legale şi termenul dat, pentru procurarea actelor.

Crezând că totul e o glumă, a notificat autoritatea sanitar-veterinară că a dus în data de 5/6 martie iezii în Austria. În baza declaraţiei acestuia, a fost anunţată autoritatea centrală, care la rândul ei a notificat instituţia omologă din Austria. Dar spre surprinderea conducerii DSVSA Sălaj, partea austriacă a informat că animalele nu sunt pe teritoriul lor. Din acel moment, inspectorii sanitar-veterinari, împreună cu cadre de la poliţie au întreprins controale, şi în final, cele 40 de animale au fost depistate într-o altă locaţie, fără crotalii, pentru a nu fi identificate.

Fără iezi, amendat şi trimis în instanţă

Drept pedeapsă, conducerea DSVSA a decis uciderea celor 40 de iezi prin eutanasiere şi trimiterea lor la Protan. Această măsură s-a luat în conformitate cu reglemetările prevăzute în actele comunitare, respectiv, Regulamentul 75/2000, prin care se specifică faptul că animalele nu pot fi testate, ci sunt distruse, incinerate sau îngropate. Mai mult, fermierul de la Cehei a fost sancţionat cu 600 de lei şi i s-a întocmit sesizare penală pe lângă parchetul Şimleu Silvaniei. Totodată, s-a făcut plângere penală şi în Austria celui care a dat iezii sălăjeanului nostru.

Ştiind că s-au desfiinţat punctele de inspecţie de la frontiere, Mircea Martin i-a avertizat, foarte categoric, pe toţi comercianţii de animale şi produse animaliere, că riscurile sunt enorme, iar măsurile vor fi în consecinţă. În toate situaţiile în care vom depista comercianţi care nu respectă legislaţia, vom acţiona pentru sechestrarea şi distrugerea produselor neconforme comerţului comunitar, pentru că un certificat nu reprezintă o simplă hârtie, ci este un act care atestă starea de sănătate a animalelor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »