31 mai – Ziua mondiala fara fumat

Magazin Salajean 30 mai 2007 0

31 mai -  Ziua mondiala fara fumat

Data de 31 mai este ziua in care societatea civila reactioneaza impotriva tabagismului, reclamand dreptul la un aer curat pentru o viata mai sanatoasa. Aceasta zi a fost marcata din 1988, la propunerea Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Spectrul tabagismului se amelioreaza in tarile civilizate, in timp ce in tara noastra situatia se afla intr-o efervescenta crestere, dictata de ignoranta publicului, usor indus in eroare, se arata intr-un comunicat de presa remis de Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj. Potrivit statisticilor, in Romania cresterea numarului fumatorilor este mai mare decat in Uniunea Europeana, astfel ca 44 la suta din adultii romani fumeaza, iar procentul celor care renunta la acest viciu este mai mic decat in UE. Conform unui studiu, 40 la suta din tineri au declarat ca sunt expusi fumatului pasiv acasa, ceea ce denota ca protectia si grija pentru nefumatori este cvasiinexistenta in tara noastra.

Tigarile pot ucide…

Tigarile sunt un amestec de aproximativ 4.000 de substante chimice care afecteaza creierul, inima si arterele. Cel care fumeaza 20 de tigarete pe zi este supus unei iradieri anuale egala cu cea insumata de efectuarea a 300 de radiografii toracice, la aceeasi persoana. La fumatori apare cancerul pe bronhii, tesut pulmonar, laringe, buza, cavitatea bucala, esofag, stomac sau in vezica urinara.

Cel mai mare procent de fumatori se inregistreaza la persoanele de 25-44 de ani, locul doi fiind ocupat de adolescenti, pe ultimul loc aflandu-se persoanele peste 65 de ani. Totodata, fumatul determina 25 la suta din decesele provocate de bolile cardiace, astfel ca, riscul de atac de cord este de 2-3 ori mai mare pentru fumatori.

Conform unui studiu efectuat in Danemarca, cu cat o femeie fumeaza mai multe tigari pe zi, cu atat ramane mai greu insarcinata, sansele de concepere a unui copil scazand cu 10-40 la suta. Cat priveste barbatii care fumeaza, acestia au cu 40 la suta mai multe sanse sa sufere de impotenta, fata de cei care nu fumeaza.

Cum sa te lasi de fumat….

Pentru a reduce riscurile produse de fumat asupra sanatatii, cea mai buna cale este renuntarea. Primul pas care trebuie facut in acest sens este de a face publica intentia de renuntare la fumat, dupa care se elimina orice urma de tigari, scrumiere, chibrituri si brichete care pot sa aminteasca de acest vicu. Pasul al doilea: inlocuirea tigarilor cu guma de mestecat fara zahar, precum si consumul de legume si fructe proaspete. Pasul al treilea: aruncarea tigarilor. Pasul al patrulea: recurgerea la ajutor din partea familiei, prietenilor si doctorului in caz de nevoie. Al cincilea pas important care trebuie urmat este practicarea unui sport pentru a distrage atentia de la fumat. De asemenea, este foarte important ca acea persoana care doreste sa se lase de fumat sa caute compania nefumatorilor, se mai arata in comunicatul de presa.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »