31 mai – Ziua Mondială fără Tutun

Magazin Salajean 31 mai 2011 0

31 mai - Ziua Mondială fără Tutun

Ziua Mondială fără Tutun este marcată, astăzi, la nivel mondial, fumatul fiind considerat o importantă problemă de sănătate publică şi una din principalele cauze de îmbolnăvire şi decese. Statisticile internaţionale arată că în 2009 fumau circa 1,1 miliarde de persoane, adica 30 la sută dintre adulţi, lucru care îngrijorează şi a provocat reacţii din partea a numeroase state. Convenţia Cadru privind Controlul Tutunului (CCCT) reprezintă reacţia comunităţii internaţionale la acest flagel, se arată într-un comunicat de presă remis, ieri, de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj. “În 2003, prin acest tratat internaţional de sănătate publică, Adunarea Generală a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a pus bazele cooperării libere a naţiunilor în domeniul sănătăţii, implicând obligaţii ferme pentru guvernele ţărilor membre ale tratatului în apărarea vieţii cetăţenilor lor. România a semnat CCCT la 25 iunie 2004 şi l-a ratificat la 27 ianuarie 2006 – fiind a 120-a ţară semnatară. În prezent, CCCT cuprinde 172 de părţi, reprezentând 87,3 la sută din populaţia lumii, între care Uniunea Europeană”, se arată în comunicatul de presă respectiv.

Potrivit sursei citate, excluderea totală a fumatului de la locurile de muncă reprezintă încă un deziderat, în timp ce în spaţiile publice destinate restaurantelor sau pentru distracţie, interzicerea fumatului se găseşte doar la primii paşi. Astfel, chiar dacă România a realizat parţial implementarea prevederilor Convenţiei în legislaţia internă, transpunerea în practică a majorităţii normelor CCCT depinde substanţial de modul în care sunt întâmpinate de publicul larg, se arată în comunicatul remis de DSP Sălaj, subliniindu-se, totodată, că „nu legile, ci respectul legii este domeniul în care modelul cultural autohton este deficitar, deşi aceasta se întoarce adesea împotriva propriei sănătăţi”.

Marş împotriva fumatului, la Jibou

Aproximativ 800 de elevi sunt aşteptaţi să participe, astăzi, începând cu ora 12.30, la un marş în centrul oraşului Jibou, pentru a atrage atenţia locuitorilor, în special tinerilor, cu privire la efectele nocive ale consumului de tutun. Activitatea desfăşurată în cursul zilei face parte din programul activităţilor desfăşurate de reprezentanţii Centrului de Prevenire Consiliere şi Evaluare Antidrog Sălaj, în parteneriat cu Crucea Roşie-Filiala Sălaj, Direcţia de Sănătate Publică Sălaj şi Direcţia pentru Sport şi Tineret Sălaj, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Tutun, marcată în fiecare an în data de 31 mai. Elevii vor străbate centrul oraşului cu pancarte, banere şi alte materiale informative având ca mesaj principal renunţarea la tutun.

Tot astăzi, începând cu ora 18, la Casa de Cultură a oraşului Jibou va avea loc un spectacol Fii independent de viaţă nu de droguri, la care sunt invitaţi să participe toţi cei interesaţi. Intrarea este liberă.

Activităţile derulate pentru a marca Ziua Mondială fără Tutun au început încă de săptămâna trecută şi vor continua şi zilele acestea în cadrul unităţilor şcolare din Zalău, Jibou şi Şimleu Silvaniei. Ieri, la sediul Crucii Roşii-Filiala Zalău a avut loc o masă rotundă Să facem fiecare zi Ziua Mondială fără Tutun la care au fost invitaţi să participe partenerii în proiect şi în cadrul căreia s-au discutat despre metode şi idei prin care fumătorii să renunţe la acest viciu.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »