24 martie – Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei

Magazin Salajean 23 martie 2007 0

24 martie - Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei

Comunitatea medicala din lumea intreaga sarbatoreste, pe 24 martie, Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei, aceasta fiind data la care, in urma cu 123 de ani, medicul Robert Koch a facut publica descoperirea bacilului tuberculozei. La acesta data sunt sarbatorite persoanele aflate in linia intai in lupta impotriva acestui bacil, persoane care salveaza anual milioane de vieti.

Bacilul Koch poate afecta pe oricine. Se cuibareste in plamani si declanseaza tuberculoza atunci cand sistemul imunitar este slabit. Totul incepe de la o bacterie. Cum se transmite ea si cum produce tuberculoza, ne informeaza Dana Pop, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, Sanda Stanca, directorul executiv adjunct si Daniela Gui – Compartimentul promovarea sanatatii.

TBC-ul pulmonar primar apare frecvent fara simptome si eventual se manifesta ca si stare gripala. In stare grava, pacientul prezinta febra, transpiratii nocturne, tuse predominant seaca, iar uneori cu expectoratie seroasa sau cu striuri sanguine sau chiar hemoptizie (sangerare masiva), lipsa poftei de mancare (anorexie) cu scaderea greutatii, diminuarea capacitatii de munca, precum si dureri toracice.

Cum se transmite boala?

Sursa este bolnavul cu tuberculoza pulmonara care nu se trateaza, fie pentru ca nu stie ca este bolnav, fie pentru ca nu isi da seama cat de importanta este urmarea corecta a tratamentului. O astfel de persoana elimina bacili tuberculosi, cel mai frecvent, prin tuse si expectoratie, dar si prin vorbit, stranut, cantat. Tuberculoza mai poate fi dobandita de la animalul bolnav prin lapte nepreluat termic. Se considera ca bolnavii care au tuberculoza pot transmite boala altor 10-15 persoane cu care vin in contact. Daca este tratata corect, in 3-4 saptamani de la inceperea tratamentului nu mai este, de obicei, contagioasa, adica bolnavul nu mai poate transmite boala.

Cum putem preveni tuberculoza?

Bacilul Koch este foarte sensibil la lumina, si de aceea, aerisirea spatiilor este o metoda simpla, dar eficienta, de prevenire a bolii. Totodata, prin alimentatie bogata in fructe, zarzavaturi, carne si produse lactate, plimbari in aer liber pot fi un pasi in evitarea bolii.

Cum se pune diagnosticul si care este tratamentul recomandat?

Orice persoana care are simptome sugestive pentru TBC trebuie sa se prezinte la medic. In primul rand, se face examen clinic, dupa care urmeaza un examen medical din sputa recoltata prin tuse, iar ulimul control este cel radiografic, care poate pune in evidenta modificari. Diagnosticul nu se pune numai pe radiografie, ci este necesara evidentierea bacilului Koch in sputa, informeaza ASP Salaj. Tratamentul se face strict supravegheat de un cadrul medical, pe o perioada de 6-8 luni, cu asocierea de 3-4-5 medicamente capabile sa distruga sau sa previna multiplicarea bacilului, administrate 2 sau 3 luni si 2-3 medicamente in faza de continuare (4-5 luni). Regimul igieno-dietetic trebuie sa cuprinda alimentatie bogata in vitamine (fructe, legume verzi), proteine si glucide naturale. Tratamentul este gratuit pe toata perioada lui pentru toti bolnavii asigurati sau neasigurati, iar tuberculoza netratata poate fi mortala.

Frecventa

Tuberculoza este intalnita la noi in tara mai frecvent decat in alte tari europene. Anual apar 130 cazuri la 100.000 de locuitori, existand, in Romania, 30.000 cazuri de imbolnaviri. In ceea ce priveste tuberculoza, Romania este plasata in lume printre primele 29 de tari, avand valori ale incidentei de 3 ori mai mari decat media europeana. In anul 2005, incidenta in Romania a fost de 126,40/100.000 locuitori, iar in 2006 incidenta per total cazuri in Salaj a fost de 80,8/100.000 locuitori, din care 12,1 erau copii. S-a observat o scadere a numarului de cazuri de bolnavi noi in 2006, respectiv 198, din care 5 copii, fata de 236 cate erau in 2005, din care 12 copii. Numarul de bolnavi ramasi in evidenta in judet, la sfarsitul anului 2006 este de 191.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »