15 martie – Ziua Mondiala a Consumatorilor

Magazin Salajean 16 martie 2009 0

15 martie - Ziua Mondiala a Consumatorilor

In fiecare an, ziua de 15 Martie marcheaza Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, eveniment dedicat sarbatoririi si manifestarii solidaritatii in cadrul miscarii consumatoriste internationale. Aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data in anul 1962, cand presedintele Statelor Unite, J. F. Kenedy, a enuntat primele patru drepturi ale consumatorilor: dreptul la securitate, informare, la posibilitatea de a alege produse sau servicii si dreptul de a fi ascultat. Insa, Asociatia Internationala a Consumatorilor a extins cele patru drepturi la opt, adaugand dreptul la despagubire si la educare, dreptul la un mediu inconjurator sanatos, cel de asigurare a necesitatilor si a nevoilor fundamentale si dreptul de a se asocia in organizatii in scopul apararii drepturilor lor. Totodata, si consumatorii au responsabilitati, acestea fiind formulate de Organizatia Mondiala a Consumatorilor, si anume, sa ia atitudine in vederea obtinerii unui tratament corect din partea distribuitorilor. Ei ar trebui sa urmareasca pretul si calitatea bunurilor de consum, actionand cu discernamant, sa ia in considerare interesele societatii, prin constientizarea impactului pe care il are actul de consum asupra resurselor naturale. De asemenea, consumatorul ar trebui sa participe la protejarea mediului inconjurator si sa se implice activ in actiunile initiate de organizatiile consumatorilor in scopul promovarii intereselor lor, ne-a declarat Dorina Rednic, inspector sef adjunct al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj. In cadrul conferintei de presa, inspectorul sef adjunct al OJPC Salaj ne-a comunicat despre faptul in mediul rural sunt semnalate cele mai multe deficiente privind drepturile consumatorilor, tocmai din cauza lipsei de informare. Ei nu stiu ce le ofera legea. Din acest motiv, am actionat in scolile din mediul rural, in Agrij, Balan, Galgau, Glod etc., pentru a-i educa de mici pe copii despre importanta protectiei consumatorilor.

Elevii s-au aratat foarte interesati de formarea unui punct documentar in cadrul scolii, mai ales ca multi dintre ei chiar stiau despre existenta OJPC, ca le protejeaza drepturile, a afirmat Rednic.

Alege! Este dreptul tau

In fiecare an, pe data de 15 martie, in toata tara au loc activitati cu caracter educativ in importanta cunoasterii si protejarii drepturilor cetatenilor in calitate de consumatori. Astfel, si in judetul Salaj va avea loc etapa judeteana a concursului Alege! Este dreptul tau, in urma caruia vor fi desemnati elevii finalisti pentru etapa nationala. Acest concurs este organizat de Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului, in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Din fiecare judet vor alese cate doua echipe formate din elevi din clasele a IX-a si a X-a, respectiv a XI-a si a XII-a. In Salaj, concursul se va desfasura la liceul din Zalau, in data de 17 martie, in care participantii vor prezenta eseuri si desene reprezentative pentru Ziua Consumatorului, ne-a prezentat Dorina Rednic. In prima faza, concurentii vor sustine un examen scris tip grila, in urma caruia vor ramane in concurs primii 10 clasati. Pentru cea de-a doua faza, cei 10 elevi isi vor sustine in fata comisiei eseul realizat, dupa care se va efectua media dintre cele doua note obtinute (la test si eseu) si vor fi stabilite locurile intai, doi si trei. Primul clasat din fiecare judet este considerat finalist pentru etapa nationala si component al echipei zonei de dezvoltare regionala din care provine, pentru faza nationala a concursului ce va avea loc in luna iulie, pe litoral.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »