1 Martie, Ziua Martisorului, sarbatorita astazi de salajeni

Magazin Salajean 1 martie 2010 0

1 Martie, Ziua Martisorului, sarbatorita astazi de salajeni

Ziua Martisorului – 1 Martie – este sarbatorita astazi de toti romanii. In aceasta zi, oamenii ofera cu multa placere martisoare celor pe care ii iubesc, ca simbol al admiratiei lor, ca respect si stima speciala pentru tinere si doamne. Insa un martisor trebuie insotit de o urare, fie scrisa, fie trimisa pe SMS ori soptita la urechea fiintei dragi, iar pentru un zambet in plus aduce si un buchet din florile primaverii, ghiocei, branduse, zambile, dar pot fi si orhidee, lalele sau irisi. Felicitarile de 1 Martie nu pot fi refuzate de nicio doamna sau domnisoara, mai ales daca acestea sunt si inspirate.

Astfel se face ca tarabele cu martisoare au fost luate cu asalt, zilele trecute, de zalauani. De la potcoave, trifoi, cosari, buburuze, martisoare pictate, din margele si flori, ingerasi, palarii, fluturasi, floricele sau diverse animalute sau felicitari din flori naturale, pana la martisoare tip breloc, sau tip brose, crosetate sau din argint,- se intindeau pe mesele vanzatorilor din Zalau. Vanzarile merg struna, iar pe 1 martie va fi si mai si.

Nu ne plangem, lumea cumpara, si pana in 8 martie, vom avea vanzari si mai multe, ne-a spus un comerciant din zona Perla. Insa in tot orasul, zalauanii misunau in jurul meselor pline de martisoare sa le aleaga pe cele mai frumoase pentru cei dragi. Si au de unde. Peste 30 de comercianti au primit autorizatie din partea Primariei Muncipiului Zalau de a vinde martisoare si flori, printre care si ghiocei, in tot orasul.

Traditii, obiceiuri si datini de Martisor

Ziua de 1 Martie, Martisorul, este o sarba-toare traditionala specific romaneasca. Dupa calendarul vechi, era considerata ca inceputul unui Nou An, sarbatoarea venirii primaverii. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie si se sarbatoreste din timpul romanilor, cand se sarbatorea zeul Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii. Martisorul era format dintr-un fir rosu si unul alb, de care se atarnau monede de aur sau argint. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, era atribuita vietii, deci femeii.

In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor era specifica intelepciunii barbatului. Fetele il purtau timp de douasprezece zile la gat, dupa care-l prindeau in par si-l tineau astfel pana ce inflorea primul pom (de obicei, pana la sfarsitul lunii martie). Dupa aceea, cu snurul legau o creanga pomului, iar cu banul respectiv isi cumparau cas, pentru ca tot anul sa le fie fata frumoasa si alba. Ziua scoaterii martisorului era marcata de o petrecere numita bautul martisorului. Cu trecerea timpului, de snurul rosu-alb s-au legat monede de argint si de aur.

In ziua de astazi, de acest snur se atarna obiecte artizanale, intruchipand diferite animale, flori, litere etc. Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia, probabil o veche zeitate agrara, care moare si apoi renaste la echinoctiul de primavara. Martisorul este numit si funia anului, care se spune ca aduna laolalta saptamanile si lunile in cele doua anotimpuri stravechi ale calendarului popular: vara si iarna, simbolizate de snurul bicolor.

Impletirea alb-rosie a snurului se regaseste in steagul calusarilor, la bradul de nunta, la podoabele junilor si in multe alte obiceiuri stravechi. Imple-tirea celor doua culori simbolizeaza regenerarea vietii. Rostul snurului era ca, prin impletirea celor doua fire ce simbolizeaza unitatea contrariilor (lumina-intuneric, caldura-frig, iarna-vara), sa se aduca sanatate si paza de boli. Cele doua culori impletite mai simbolizeaza si dragostea si ura, viata si moartea, binele si raul.

Sarbatoarea traditionala de 1 Martie a devenit cu timpul un prilej de omagiere a sexului frumos. Scopul purtarii Martisorului este de a apropia soarele. In acest fel, soarele devenea un prieten, binevoitor sa dea ce-i sta in putere, frumusete, veselie si sanatate, cinste si iubire. Daruind un martisor este ca si cum am darui o farama de soare. Un obicei de la sate este ca taranii sa puna copiilor martisoare ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, iar fetele zic ca-l poarta ca sa nu le arda soarele si cine nu le poarta are sa se ofileasca. Poporul mai stie ca martisorul trebuie purtat ca lucru sfant, nu ca pe o podoaba ori ca jucarie.

Dincolo de obiceiuri si traditii, martisorul este o intrupare a bucuriei, a dragostei de viata, un semn prin care noi, oamenii salutam renasterea naturii odata cu venirea primaverii. Martisorul se poarta in zilele Babei Dochia, care sunt intre 1-9 martie si exista si acum obiceiul de a-ti alege o anume zi din aceasta perioada, care spune ca asa cum va fi in acea zi, asa va fi tot anul tau. O zi insorita va prevesti un an bun, iar una mohorata un an prost.

Ca sa se respecte traditia, martisorul trebuie legat la rasaritul soarelui, in prima zi a lunii martie. El se poarta de la 1 martie pana cand se arata semnele de biruinta ale primaverii: pana se aude cucul cantand, pana infloresc ciresii ori trandafirii, pana vin berzele sau randunelele. Dupa, martisorul nu se arunca, ci se leaga de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »