1 Decembrie 2011, la Simleu Silvaniei

Magazin Salajean 5 decembrie 2011 0

Simleuanii – ca intregul popor roman – au sarbatorit, joi, Ziua Nationala a Romaniei, cu gandul curat la 1 Decembrie 1918, data care a marcat momentul istoric al infaptuirii Romaniei Mari. Iata ca, de 93 de ani, cinstim cum se cuvine Marea Unire din 1918, pretuind intreaga natiune romana pentru mareata si istorica realizare. De fapt, sarbatorim Romania creata de bravii inaintasi, lasata noua si urmasilor nostri drept loc sfant de origine si continuitate a poporului roman. Si, iata ca, de 21 de ani, imediat dupa praznuirea Sfantului Apostol Andrei cel intai chemat – ocrotitorul Romaniei, sarbatorim Ziua Nationala. Frumoasa legatura spirituala si istorica, cu o mare semnificatie pentru romanii din tara si de pretutindeni…

Asa cum ne-am obisnuit, in jurul Sfintei Troite din fata Bisericii Ortodoxe nr.1 si a Parcului Central al orasului, s-au organizat si desfasurat activitatile de ceremonie, cele care tin de protocolul unui asemenea eveniment din viata si istoria romanilor. Din nou, manifestatia a fost deschisa de ing. Septimiu Catalin Turcas – primarul orasului si col. Ioan Florentin Buhos – comandantul Garnizoanei, care, primind onorul, au salutat Drapelul de Lupta si au trecut in revista Garda de Onoare. Fanfara « Promenada » a Primariei din Zalau a intonat Imnul National al Romaniei, iar un sobor de preoti reprezentand Biserica Ortodoxa si Greco-Catolica, a oficiat cunoscutul serviciu religios. Intregul ceremonial a fost condus de prof. Dumitru Corbeanu – directorul Centrului Cultural Simleu, cel care a evidentiat istoricul si importanta Zilei de 1 Decembrie pentru toti romanii.

Au depus coroane si buchete de flori : Consiliul Judetean Salaj, Primaria si Consiliul Local din orasul Simleu Silvaniei, Unitatile Militare din Garnizoana Simleu, Ministerul Administratiei si Internelor si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Cadrele Militare in rezerva si retragere si Veteranii de Razboi, Biserica Ortodoxa si Vicariatul Greco-Catolic, Partidul Democrat Liberal si Biroul Parlamentar Simleu, Organizatia PDL – tineret Simleu, Partidul Social Democrat, Partidul National Liberal, Uniunea Democratica a Maghiarilor din Romania si Biroul Senatorial Simleu, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National si Centrul de Cultura si Arta Salaj, Colegiul National « Simion Barnutiu », Colegiul National Tehnic « Iuliu Maniu », Grupul Scolar « Ioan Ossian », Scolile Gimnaziale din Simleu Silvaniei, Grupul de Firme « Simex », Spitalul Orasenesc « Prof.dr.Ioan Puscas », Administratia Finantelor Publice, Ocolul Silvic « Magura » Simleu si Directia Silvica Salaj, Banca Comerciala Simleu, Casa Judeteana de Pensii Salaj si Asociatia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Salaj.

Au vorbit, apoi, despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 si Ziua Nationala a Romaniei, domnii : col. Ioan Florentin Buhos – comandantul Garnizoanei, col.(r) Alexandru Liviu Serban – consilier la Consiliul Judetean Salaj, Lucian Bode – deputat PDL in Parlamentul Romaniei si ing. Septimiu Catalin Turcas – primarul orasului Simleu Silvaniei.

Solemnitatile din aer liber, organizate cu prilejul sarbatoririi Zilei de 1 Decembrie, s-au incheiat cu defilarea Garzii de Onoare, in aplauzele insufletitoare ale unei numeroase asistente, care a ignorat frigul diminetii.

Activitatile dedicate Zilei Nationale a Romaniei au continuat la Casa de Cultura, pentru inaugurarea acesteia (dupa actiunea de modernizare ) si desfasurarea spectacolului cultural-artistic. Panglica inaugurala a fost taiata de domnii : Fekete Andras – senator, Lucian Bode – deputat, Vegh Alexandru – prefect, Septimiu Catalin Turcas – primar si Dumitru Corbeanu – director Centrul Cultural Simleu, cei care au reliefat modul de realizare a noului edificiu si importanta lui pentru activitatea cultural-artistica. In plus, dl.prefect Vegh Alexandru a dat citire Mesajului primului ministru al Romaniei, Emil Boc, cu prilejul sarbatoririi Zilei de 1 Decembrie, transmitand, totodata, in nume personal, precum si al Institutiei Prefectului, un mesaj adecvat marii sarbatori. Pe moderna scena, sub monitorizarea prof. Flaviu Doru Neaga (Clubul Copiilor), timp de peste doua ore, s-a desfasurat Programul “Din dragoste de neam si tara”, din initiativa Primariei si Consiliului Local, a Centrului Cultural si a Clubului Copiilor, toate din Simleu Silvaniei. Protagonistii din gradinite, scoli, licee, Clubul Copiilor (Ansamblul Folcloric « Barcaul ») si Liceul de Arta « Ioan Sima » din Zalau (Formatia « Menestrelii ») si-au etalat talentul artistic in grupurile vocale si instrumentale, recitari si cantece tematice, dansuri populare, de societate si moderne, precum si gimnastica ritmica.

De o mare popularitate s-a bucurat cunoscutul interpret de muzica populara Dinu Iancu Salajeanu, rasplatit cu vii aplauze pentru bogatul si frumosul repertoriu muzical, prezentat cu formatia sa. De asemenea, au evoluat cu succes si interpretele de muzica populara Marinela Ardelean si Marioara Vladuta Lupau.

Asadar, acestea au fost activitatile prin care a fost sarbatorita, anul acesta, Ziua de 1 Decembrie la Simleu Silvaniei.

Dumnezeu sa binecuvanteze ROMANIA! La multi ani!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »