Ziua Judecatii

Magazin Salajean 5 februarie 2007 0

Guvernul Romaniei face un joc simplu, care se poate numi si hai sa-l tocam pe contribuabil, atat cat mai putem. Poate totul este copiat dupa modelul marilor companii, care angajeaza tineri dinamici, ii formeaza un pic, dupa care scot untul din ei, e drept, pe un salariu onorabil, iar dupa maxim 3 ani de munca a cate 20 de ore pe zi, ii arunca la gunoi, pentru ca angajatul nu mai e bun de nimic altceva, decat de subiect de studiu pentru psihiatri.

Ati aruncat cumva vreo privire pe impozitele pe care le veti plati anul acesta? Daca nu, pregatiti-va, pentru ca, cu siguranta, veti avea parte de o zi proasta. Hai sa luam doar exemplul impozitelor pe care le vom plati pentru autoturismele detinute. Indiferent ca suntem persoane fizice sau juridice. Valorile acestor impozite sunt stabilite prin Hotararea de Guvern nr. 1.514/2006 si, in mare, au ca rezultat marire de circa 5 ori a acestora, fata de nivelurile anului trecut. Pe scurt, daca ai o masina de 1.800 centimetri cubi, platesti dupa ea un impozit de peste 160 de lei, fata de 32 lei, platiti anul trecut.

La noi, in Romania, masina este considerata, inca, un articol de lux. Adica, gandeste statul, daca iti permiti luxul de a-ti cumpara o masina, atunci n-ai decat sa platesti toate darile ce vin cu aceasta achizitie. Sa le luam pe rand: taxa de prima inmatriculare, in cazul in care iti aduci masina de dincolo. O taxa de cel putin peste o mie de euro. Si, hai sa nu mai fim optimisti si sa asteptam ca Guvernul sa elimine aceasta taxa. Nu numai ca nu o va scoate, ci o va generaliza si pentru masinile gata inmatriculate in Romania si care isi schimba proprietarul. Voi ati crezut ca Romania a intrat in UE? Da@ de unde, a intrat UE in Romania, mai ales ca europenii se gandesc, chiar si ei, serios la introducerea acestei taxe.

Vine apoi obligativitatea platii taxei de drum, acea rovigneta fara de care nu poti circula pe drumurile nationale sau europene. Inca cateva zeci de euro. Mai platim apoi asigurarea obligatorie RCA care, in acest an, a fost marita apreciabil, pe motivul ca ea contine si cartea verde. Inca vreo 80 de euro. Plus accesoriile obligatorii, de genul cutiei medicale, sa ai fasa la indemana, daca te prinde, pe nepregatite, ciclul; stingatorul – sa ai cu ce te distra, pana ajung pompierii la tine si triunghiul reflectorizant – ca sa-ti semnalezi locul din padure, sa nu dea altii peste tine. Evident, mai vin cheltuielile de autentificare/omologare, ca sa fii sigur ca nu ti-ai luat o masina furata. Una peste alta, platesti intr-un an la impozite si taxe cat sa-ti mai iei inca o masina, ca in anul viitor sa platesti dupa doua.

Toate astea in conditiile in care vine smecherul Guvernului si spune ca in Romania salariul mediu net pe economie este de 350 de euro. Pai eu n-am vazut atatia bani la salariu, de cand is.

Incotro mergem, unde vom ajunge, cine stie oare? Probabil spre o depopulare a acestei tari, in care contribuabilul este bun doar pentru a-l stoarce (inevitabil, alt cuvant s-ar fi dorit aici, stiti voi care). Se vorbeste despre protectie sociala, de ridicarea nivelului de trai – ce ridicare, ca la cat esti de cocosit, Romania este tara cu cele mai multe taxe si impozite pe cap de contribuabil, nimic nu ti se mai ridica. Iti vine doar sa-ti bagi ceva in tot circul asta, numit Guvern, si sa-ti faci planuri de emigrare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »