VIP de mucava, discipol la fel

Magazin Salajean 16 mai 2011 0

De când ne-a cuprins în braţe era globalizării, iar comunicarea de masă a luat amploare, toată lumea are acces la tot soiul de informaţii şi este bombardată pe toate canalele media de personaje care de care mai aparte. În timp ce unele pot fi sursă inspiraţională, altele se pretează doar pentru gazeta „Urzica”. Ei bine, tocmai acest al doilea specimen de personaj este cel care atrage privirile ca un magnet, iar lumea stă cu ochii pe ele ca pe butelie. În România, noţiunea de VIP s-a peiorat, s-a diluat tocmai din cauza personajelor „subţiri” pe care le indică. Mi se face părul măciucă atunci când dau cu ochii, în faţa chioşcurilor de presă din centrul Zalăului, de puştioace care abia aşteaptă să cumpere reviste unde sunt promovate femei care abia ştiu să lege un cuvânt de altul, fără nici cel mai elementar bun simţ gramatical. Femeile agramate sunt privite cu fascinaţia tânărului în căutare de modele în viaţă, la fel cum băieţii încearcă să imite o serie de fotbalişti deveniţi „celebri” pentru prestaţia din cluburile de fiţe şi nu pentru cea de pe teren. Tonciu, Sânzi, Senzual, Mitea, Cristea sunt doar câteva specimene de VIP care populează lumea mondenă românească şi care au ajuns peste noapte modelul copiilor.

De fapt, reprezintă o falsă lume mondenă, unde siliconul şi colagenul fac legea şi ordinea, unde banii stabilesc relaţiile dintre oameni şi unde păturile sociale sunt mai distincte şi mai clare decât crema şi pandişpanul dintr-un tort. Nu m-am mirat, sâmbătă, când la iarbă verde, o fetiţă i-a spus tatălui care o îndemna să mânânce că se abţine să fie slabă ca Sânzi. În traducere, ca Sânziana Buruiana, unul din VIP-urile care, periodic, scot perluţe pentru îmbogăţirea fondului de cuvinte al limbii române. Bunăoară, aşa a fost celebra „depiţiponcizare” pe care a anunţat-o, acum câteva luni, pentru a scăpa România de piţipoance. Super cool! Extra fashion! De când s-au deschis terasele în Zalău, mereu mă aştept – cu strângere de inimă – să aud adolescente care vor şi ele să fie în trend, să urmeze calea „depiţiponcizării” deschise de Sânzi, Tonciu sau alte senzuale din peisajul urban.

Veţi zice că bat câmpii şi exagerez. Ei bine, întrebaţi câţiva profesori din liceele municipiului despre cunoştinţele gramaticale ale celor din bănci. Veţi afla cu surprindere că între „s-au schimbat” şi „sau alte cărţi” nu există nicio diferenţă, că „s-a trezit” se scrie cu lejeritate „sa trezit” şi că dacă vezi scris cuvintele „ propri copi”, trebuie să traduci „propriii copii”. Asta dacă nu cumva eşti ameţit de tot de VIP-ul de mucava, pe cale de formare, din faţă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »