Vinovati, fara pedeapsa

Magazin Salajean 10 mai 2012 0

Zilele acestea s-a aflat de cazul socant al mai multor tinere din judet abuzate sexual si folosite de proxeneti. Cu toate ca ele erau minore au ajuns pe mana unor clienti care le foloseau pentru placerile lor trupesti. Admitem, cu jumatate de gura, ca mentalitatea, saracia, cultura, mediul de provenienta al victimelor pot constitui scuze ale gestului lor. Dar, dincolo de argumentele mentionate, se pare ca totusi, varsta a fost cea care a contat si care fost cel mai bine speculata de indivizii din spatele lor, ei incasand sume frumoase de pe urma serviciilor prestate de tinerele copile.

Paradoxul acestui caz nu sta in aceea ca victimele au calcat stramb, din cauza situatiei financiare ori sociale precare din familiile lor. Stim ca nu o data semeni de-ai nostri au fost impinsi la fapte disperate de anumite conjuncturi. Criza si dorinta romanului de a se vedea cu bani in buzunar, mai mult chiar, cu sume castigate pe cai necinstite, fara efort si daca se poate din truda altora fara a face mare lucru, a conturat profilul de nesimtire a celor care s-au pretat la astfel de fapte. Ceea ce socheaza intr-o astfel de poveste este tocmai faptul ca o mama, cu doi copii a fost capul infractorilor. Adica, tocmai un om care ar fi trebuit sa fie model petnru propriile ei odrasle si care pe de alta parte ar fi trebuit sa judece pentru altii ca pentru copiii ei. Oare cum si-a permis o astfel de individa sa racoleze copiii cine-stie cui si sa-i oblige la gesturi reprobabile, fara sa se gandeasca ca si ea este mama, ca nu si-ar fi dorit o soarta identica pentru copiii ei. Dincolo de tupeul, nesimtirea si lejeritatea cu care a lucrat, fara nicio jena, nu a existat decat tinta agoniselii rapide. Totul pe fondul indiferentei rudelor si comunitatii de unde proveneau fetele. Distractia celor care timp de doi ani au profitat de cateva fete s-a incheiat urat, pestii urmand sa beneficieze de acum incolo de o perioada de detentie, in timp ce minorele, probabil, vor avea de luptat cu ele insele si cu rusinea.

Din pacate, astfel de cazuri nu fac decat sa scoata la lumina degradarea in particular a individului si in general a societatii. Rau este ca odata aduse asftel de fapte la urechile opiniei publice, comunitatea nu face decat sa-si exprime oprobiul si sa marginalizeze pe cel cazut. Indiferenta fata de soarta acestor fiinte care au pornit cu stangul in viata, din varii motive, a continuat (pentru ca lumea nu a facut nimic desi stia ca au disparut de acasa) si va continua, nedandu-le sanse de a reveni pe alt drum. Firesc, atunci, ne punem intrebarea, daca nu cumva, prin nepasarea noastra, nu suntem cu totii la fel de vinovati ca familia de proxeneti? Atata doar, ca pe noi nimeni nu ne pedepseste.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »