Victimele inflatiei

Magazin Salajean 19 februarie 2007 0

Am o intrebare la voi, proletari ai tarii, va intereseaza inflatia? Banuiesc ca nu, pentru ca nu ar fi normal sa va intereseze aceasta notiune mai mult decat banii pentru care munciti zilnic, opt, zece sau doi@spe ore. Ei bine, este totusi un tip in tara asta, pe care-l intereseaza inflatia, dar pe care nu prea-l intereseaza problema noastra, a proletarilor, nici macar atat, cat ne interesam noi de inflatia sa. Este vorba de guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, care baga semnale de alarma cum ca inflatia prognozata de 4,3 la suta, in 2007, poate fi amenintata de cresterea salariilor. Mai zice guvernatorul si despre faptul ca marirea salariilor reprezinta cel mai mare risc pentru inflatie. Parca ce-ar avea sula cu prefectura, zic eu, fiecare cu problemele sale. El cu inflatia, noi cu salariile mizere de care ne bucuram cateva zile, atat cat ne tine sa stam la cozi ca sa ne platim utilitatile. Daca mai ramane ceva si de papa, atunci e bine, ne mai permitem un gratarel, dar revenim, intotdeauna, ca niste traditionalisti, la bucata de slanina cu ceapa.

Vine Base si spune ca fara cresteri salariile, forta de munca va continua sa migreze spre Europa de Vest. Corect. Avem deja dincolo peste 3,5 milioane de romani, iar cifra celor care emigreaza pentru o viata mai buna este in continua crestere, pana cand vom ajunge la situatia in care in tara asta vor mai ramane doar politicienii, pensionarii si Mugur Isarescu.

Vine Guvernul si majoreaza salariul minim pe economie, cu praguri diferite pentru cei cu studii superioare, fata de ceilalti, dar oricum, cu un plafon ceva mai mare al veniturilor. Si ce daca e lege, ce daca ar trebui respectat, hai mai oameni buni, nu mai sperati pentru mai bine, pentru ca totdeauna se vor gasi chichite ca sa nu primiti in mana ceea ce e al vostru. Dar nici macar nu asta este lucrul cel mai important, ci faptul ca suntem o patura de mijloc condamnata, care tot timpul se va scarpina prin buzunare in momentele in care vede ceva apetisant prin vitrinele magazinelor.

Stiati ca cei pe care-i numim cu subinteles si sfidator capsunari au trimis in tara, anul trecut, 5,4 miliarde de euro, mai mult cu un miliard de euro decat in 2005? Cum-necum, cei care au plecat dincolo si au plecat ca sa gaseasca un loc de munca care sa fie platit pe masura eforturilor depuse, s-au realizat. Multi dintre ei nici nu mai au de gand sa vina inapoi, dupa ce au descoperit ca pot trai si omeneste, de pe urma bratelor lor.

S-a crezut ca intrarea Romaniei in UE va aduce lapte si miere, ca va curge cu banet din toate partile, astfel incat cei imbuibati sa-si mai taie o felie, de data asta din tortul european. Ei, uite ca nu curge cu lapte si miere si nici nu va curge. Si stiti de ce? Pentru ca cei care ar trebui sa contribuie la renumitul PIB al tarii, construiesc socialismul de dincolo. Noi vom ramane, normal, doar cu plata ratei anuale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »