Utopii estivale

Magazin Salajean 30 iunie 2009 0

E vara, soare, caldura mare, mon cher, timp numai bun pentru ca visele fantasmagorice sa poata dospi si sa creasca. Asa se intampla, cel putin, cu visele Elenei Udrea, care mai are o idee brilianta de a scoate Romania in evidenta pe harta turismului mondial: croazierele intre Constanta si insulele grecesti. La prima strigare, intentia ministrului Turismului suna bine, dar, la propriu, nu e decat un fum de tigara ce a fost fumata de atatea ori, incat este de mirare ca Udrea nu a inteles ca planul nu e viabil. In primul rand, gradul de ocupare a fost atat de scazut la precedentele incercari, incat operatorii de turism s-au lasat pagubasi. Sunt putini romani care sa isi permita croaziere cu vaporul, chiar daca Grecia le surade tot mai mult conationalilor nostri ca destinatie de vacanta. Daca opteaza pentru ea, au niste limite la buget si prefera avionul si masina, ca sa economiseasca timp. La randul lor, grecii sunt cunoscuti ca un popor care isi petrece concediile in batrana Elada, si ma indoiesc ca ar schimba ce au acasa pe ce le putem oferi noi in statiunile de pe litoralul romanesc.

In al doilea rand, nici natura nu tine cu Elena Udrea. Pe Marea Neagra, valurile care se monteaza au gradele 7-8, fata de doar 2-4 cat au cele din Mediterana, Marmara sau Adriatica. Ca urmare, 99 la suta din turistii ce vin pe nave mici pe Marea Neagra au rau de mare accentuat, iar croazierele ar trebui facute neaparat cu nave mari. Ceea ce ne aduce iar in punctul de plecare: gradul de ocupare spune NU acestui lucru. Peste toate, vine concluzia operatorilor de turism romani, care sustin ca povestea cu croaziele si colaborarea pe aceasta linie dintre cele doua tari este doar dorinta grecilor de a-si atrage si mai multi turisti romani, in prezent 250.000 din conationalii nostri petrecandu-si, anual, concediile prin insulele grecesti. Cifra ar trebui sa fie cu atat mai importanta in calculul ministrului Turismului, cu cat statisticile arata ca numarul de greci care vin sa ne viziteze anul tara este aproape insignifiant. Si daca tot vorbim de mari, tari cu soare si vacante, spun inca o data (cu riscul de a ma repeta): e greu de crezut ca grecii vor veni la noi la mare, cand ei au de toate la ei acasa. In plus, sunt oameni care stiu exact ce trebuie sa caute, ca turist, cand aleg o destinatie pe litoral: plajele Blue Flag. Nu e cazul sa se streseze cu asa ceva la noi, insa, dat fiind ca in ultimii trei ani le-am pierdut si pe cele cateva pe care le aveam. E drept, romanii care ajung pe tarm nu se sinchisesc daca o plaja este certificata sau nu. Nisip sa fie, apa si un prosop, in rest nu mai conteaza, iar acest fapt este cauzat de lipsa de informare. Lucrurile se schimba radical cand e vorba de turistii straini.

Pentru ei e de neconceput ca o destinatie de litoral sa nu aiba cel putin o plaja certificata. Vorbim de diferente de conceptii, de oferte turistice, de vise si asteptari. In timp ce unele pot fi tranformate in realitate, trebuie sa recunoastem ca altele raman simple utopii estivale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »