Uninominalul si cadoul de martisor

Magazin Salajean 10 martie 2008 0

In ultimele zile, m-am tot intrebat ce fel de uninominal este cel votat de parlamentarii nostri? Si, cred ca am ajuns la un raspuns: este vorba despre un uninominal in care, desi nu exista liste la vederea electoratului, vor exista liste ascunse la partid. Astfel, se pare ca avem o intelegere pe sistemul de vot uninominal intre PNL, PSD, PC si UDMR. Formula aleasa s-ar putea numi un sistem de vot proportional (cu liste ascunse la partide), derivat dintr-un sistem majoritar intr-un singur tur de scrutin. Asta au spus-o analistii politici, deci nu-i inventia mea. Asadar, din nou vorbim de un soi de originalitate pur romaneasca.

Formula asupra careia s-a cazut, in principiu, de acord presupune alegerea acelor candidati care au obtinut intr-un colegiu jumatate plus unu din voturi si repartizarea celorlalte mandate intr-un sistem proportional, in functie de scorul partidului la nivel national. Vorbim, astfel, de varianta lui Traian Basescu? Doar daca ar fi existat un al doilea tur, intre primii doi clasati in colegii unde nimeni nu a obtinut 50 la suta plus unu. Este varianta Pro Democratia? Nimic mai fals. Sistemul propus de Pro Democratia amintea de atribuirea a 50 la suta dintre mandate celor iesiti pe primul loc in colegii, restul urmand sa fie redistribuite pe baza procentului obtinut de partide la nivel national. Este o diferenta de la cer la pamant, pentru ca, la nivel national, exista foarte putine colegii in care un candidat se poate impune cu peste 50 la suta dintre voturi intr-un singur tur. Unii politicieni vorbesc de 10 la suta, maximum 20 la suta dintre mandate atribuite in acest fel. Prin urmare, restul, 80 la suta dintre mandate vor fi atribuite proportional pe baza scorului obtinut la nivel national.

Mai mult, legea nu vorbeste despre cazul limita, foarte probabil, cand in nici un colegiu dintr-un judet vreun candidat nu obtine 50 la suta plus unu din voturi. Sistemul va tinde exact de unde am plecat, spre proportionalitate, pentru ca mandatele neluate vor fi redistribuite in functie de scorul partidului la nivel de judet sau tara. Astfel, daca intr-un colegiu candidatii PSD si PDL obtin un numar aproximativ egal de voturi, ceea ce va conta nu va fi decat scorul partidului. Ei bine, ce fel de uninominal mai este si asta? Unul in care, desi nu exista liste la vederea electoratului, vor exista liste ascunse la partid. Liberalii recunosc, cu jumatate de gura, punctul delicat ramas in suspensie legat de succesiunea in algoritmul repartizarii mandatelor, de altfel cel mai important element din ecuatie.

O chestiune esentiala, ramasa netransata si cu adevarat problematica, va fi trasarea colegiilor electorale in functie de numarul de deputati si senatori. Ele se vor imparti in urma negocierilor la nivel judetean intre partide, de unde vor fi transmise concluziile comisiei parlamentare care va propune un text de hotarare de guvern, care ar urma sa le adopte. Cu alte cuvinte, PSD a renuntat la formarea colegiilor, lasand totul pe seama Guvernului.

Apropo, daca nu ati inteles o iota din ceea ce se intampla, nu-i nimic. Va garantez ca nu sunteti singurii care inca mai diseca problema. Cert este ca nu aveti nimic de pierdut, in timp ce altii au doar de castigat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »