Uninominalul care ne doare

Magazin Salajean 2 noiembrie 2007 0

Fara doar si poate, una dintre dilemele care framanta viata politica romaneasca are stransa legatura cu intrebarea daca vom avea sau nu vot uninominal? S-ar putea spune, date fiind actiunile sustinute ale Guvernului si Presedintiei, ca raspunsul nu poate fi decat unul pozitiv. Si totusi… Pana in momentul in care votul uninominal va deveni o realitate, se pare ca mai este cale lunga. De acest lucru au grija dragii nostri politruci.

In realitate, majoritatea parlamentarilor, in special liderii formatiunilor politice, nu prea se dau in vant dupa introducerea votului uninominal. De ce? Sunt o multime de motive. Inchipuiti-va, de exemplu, cazul in care liderul de filiala pierde batalia in colegiul sau electoral, in timp ce alti membri de partid reusesc sa se impuna pe segmentul lor de ciolan. In acest caz, ce se va intampla cu presedintele? Este clar ca, la primele alegeri in organizatie, acesta isi va pierde functia. Un lucru normal, de altfel, pentru noi, electoratul. Insa, pentru ei, politrucii, lucrurile stau altfel. Nu este momentul sa va aduc aminte ca majoritatea alesilor nostri traiesc intr-o cu totul alta dimensiune.

Pe de alta parte, votul uninominal avantajeaza partidele politice puternice, cu multe filiale in teritoriu, lovind totodata destul de puternic in partidele mici si, desigur, in cele extremiste. De asemenea, votul uninominal ofera multe sanse politicienilor autohtoni, in timp ce ii marginalizeaza pe venetici si pe anonimi. Practica, specifica unor partide, de a plasa parlamentari straini in diferite judete ale tarii, se va dovedi, in conditiile votului uninominal, una perdanta. Desigur, vor avea castig de cauza politicienii care vor ramane, de-a lungul unui intreg mandat, aproape de electorat. Dar cati dintre ei au procedat astfel in ultimii ani?

Deja, unii politicieni, chiar din taberele pro, nu se sfiesc sa atace ideea votului uninominal. Recent, matusalemicul Ion Iliescu a declarat ca romanii nu sunt pregatiti pentru o asemenea reforma. Este o pozitie reactionara specifica politrucilor care au ceva de pierdut, indivizi pentru care poporul ramane intotdeauna o adunatura de imbecili, numai buna de muls o data la patru ani. Totusi, dupa toate aparentele, de cativa ani incoace, romanii incep sa se arate mai destepti decat propria lor clasa politica. Asta spune foarte multe despre cat de jos au ajuns politrucii de azi.

Una peste alta, primul obstacol major in calea introducerii votului uninominal il reprezinta chiar divergenta dintre variantele sustinute de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu. In primul caz, aveam de-a face cu un vot uninominal majoritar, in cel de-al doilea, cu un vot uninominal mixt. Care va fi lozul castigator? In cazul in care referendumul nu va fi validat, iar asumarea Guvernului pe proiectul uninominalului ramane in picioare, atunci s-ar zice ca varianta PNL (apartinand Pro Democratia) va fi cea victorioasa.

Un al doilea obstacol important ar consta in divizarea judetelor in circumscriptii electorale. Ei bine, in acest caz, ne intrebam cine va felia judetele si, mai ales, care vor fi principiile de baza ale acestei diviziuni? Vom avea, astfel, parte de parlamentari de oras si parlamentari de sate? Nimeni nu stie lucrul acesta, insa daca de aceste aspecte urmeaza sa se ocupe aceeasi politruci, si nu niste adevarati specialisti in domeniu, este evident ca va iesi un mare… nimic. Cum de altfel a iesit si din alte lucruri, emanate de aceeasi clasa politica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »