Unde dai bani publici si unde crapa

Magazin Salajean 23 martie 2010 0

Este greu sa imparti un buget de criza, sa il dramuiesti sa ajunga macar cate putin pe toate feliutele, nimic mai adevarat. Doar ca la fel de adevarat este ca talgerele financiare, in Romania, nu ajung niciodata sa fie in echilibru. Sumele se acorda pe preferinte si pe ochi frumosi, iar ministerul condus de Elena Udrea este exemplul cel mai bun in acest sens. Intr-adevar, promovarea turismului este importanta pentru o tara care vrea si are nevoie ca prin acest mod sa atraga bani in visteria tarii.

La fel de justificat e si faptul ca in turismul romanesc lucrurile nu mai pot fi tolerate in starea in care sunt. Doar ca aceste doua aspecte, intr-un an de criza, trebuie reevaluate, in conditiile in care nu dai bani Sanatatii, tai din lefurile dascalilor, incat ii pui si pe ei pe fuga, cresti impozitele si taxele pentru agentii economici, dar in schimb aloci fonduri substantuiale la turism. Daca in sistemul sanitar e nevoie de bani pentru reabilitarea spitalelor, in turism sunt cheltuiti 500.000 de euro pentru o pagina web menita sa ne promoveze peste hotare.

E ca si cum nu am avea bani pentru mancare, dar ne imbracam de la Prada, crezandu-ne diavoli tasmanieni. Land-ul tuturor posibilitatilor, strigat in patru zari si popularizat abitir de ministresa blonda a primului marinar din tara devine o piatra atarnata de gatul turistilor nu pentru ca tara nu ar avea posibilitati de exploatare sau obiective turistice minunate, ci prin lipsa infrastructurii si prin sisteme publice la pamant.

Cat timp nu avem bani sa construim toalete publice si drumuri fara gropi, pe care turistii sa poata ajunge la acele obiective turistice de pe miraculoasa pagina web a Ministerului Turismului, va fi doar apa de ploaie si risipa de bani publici ceea ce face actualul Guvern. La fel, daca nu avem spitale in care turistii sa se poata trata, in cazul in care se imbolnavesc in excursii, si daca nu avem retele de transport public puse la punct, in care sa nu iti fie greata si oroare sa urci, promovarea turismului ramane o simpla lupta cu morile de vant.

Pentru a ridica o constructie, nu poti incepe cu turla, oricat de stralucitoare si impozanta ar fi ea. Iar ai nostri stimabili din fruntea tarii exact asta fac: se apuca si ridica o cupola aurita, sa se vada peste mari si tari, o cupola ce tipa prin toti porii ei formula de balci

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »