Un` te duci tu, mielule?

Magazin Salajean 18 martie 2010 0

Acum un an, pe vremea asta, aveam cu totii speranta ca Pastele 2010 ne va prinde altfel: cu criza la timpul trecut, cu mai putini someri, cu mai multi bani in buzunare, cu preturi adaptate puterii de cumparare a romanului. Spre disperarea celor multi, lucrurile nu s-au schimbat. Poate doar in rau, ca vesti bune nu ne amintim de cand nu am primit.

Toata ziua auzim despre noi disponibilizari, despre fabrici inchise, despre bani insuficienti la bugetul statului pentru plata pensionarilor si a somerilor, despre zeci de mii de romani datori-vanduti bancilor. Si de data asta, vom primi lumina in case cu amaraciune. Masa de Paste va fi, poate, mai saraca decat oricand, in conditiile in care producatorii au anuntat deja scumpiri. Carnea de miel va costa mai mult cu vreo 20 de procente, cica din cauza crizei mieilor, daca este sa ne luam dupa spusele crescatorilor de ovine din tara. Ne-am saturat sa ni se arunce tot felul de pretexte ieftine in prag de orice sarbatoare. Ne-am saturat sa fim jecmaniti ori de cate ori li se nazare producatorilor si comerciantilor.

Nicaieri in lume, in nicio alta tara civilizata unde functioneaza principiul concurentei, nu se intampla asa ceva. Ba din contra: alimentele, in special, sunt mai ieftine decat oricand. Poate daca statul ar introduce un mercurial, valabil timp de cateva zile, ar fi o solutie. Ar mai taia din elanul plin de tupeu al vanzatorilor, mai ales acum, in perioada de criza.

Cine mai asteapta, insa, o interventie din partea statului? Romania se adanceste in criza, in timp ce statele surori din Uniunea Europeana dau semne ca ies la liman. Planul anti-recesiune s-a rezumat la o gramada de vorbe goale. Facand recent bilant al Executivului in lupta cu criza, premierul Emil Boc s-a laudat cu alocarea celui mai mare procent din PIB in ultimii 20 de ani pentru investitii, cu facilitatile acordate la angajarea somerilor, cu Prima Casa si Rabla, amanarea la plata obligatiilor restante.

O serie de masuri fara efecte concrete. S-au dat bani cu carul pentru investitii, dar statul a neglijat sa-i plateasca pe constructorii care au rebilitat drumuri, scoli si alte astfel de obiective. Angajatorii sunt stimulati pentru angajarea somerilor si cu toate astea, numarul romanilor fara un loc de munca este in crestere de la o luna la alta.

Cei care vor sa-si cumpere o locuinta pot accesa credite cu dobanda la oferta, dar prea putin castiga salarii atat de mari precum cele pretinse de banci. Prin Rabla s-au predat masini vechi cu duiumul, dar la capitolul achizitii de autoturisme noi, situatia nu este prea stralucita. Desi pot fi scutite pe o perioada de sase luni de la plata datoriilor catre bugetul statului, firmele afectate de criza nu scapa de penalizari zilnice ori de constituirea unei garantii de minim 20 la suta din suma.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »