Ucisi de mizeria din spitale

Magazin Salajean 29 aprilie 2010 0

Dupa ce doua persoane au intrat in coma in urma unor interventii chirurgicale aparent banale, subiectul mizeriei din spitale a explodat. Sistemul sanitar este la pamant de mult, dintotdeauna conditiile din unitatile medicale au fost sub orice critica, iar pacientii obligati sa-si aduca de acasa materialele sanitare necesare tratamentului. Nici ca oamenii se imbolnavesc in perioada in care sunt internati in spitale din cauza mizeriei de acolo nu e o informatie noua.

Cazul prim-solistei de la Teatrul de Opereta Ion Dacian din Bucuresti a reusit sa atraga atentia opiniei publice, pentru o perioada scurta de timp, asupra realitatii tragice din unitatile in care te-ai astepta sa lingi miere de pe jos, sa te simti in deplina siguranta pe durata internarii ori a unei banale operatii.

Cum in ultimii ani, raportarea de catre reprezentantii spitalelor a infectiilor intraspitalicesti a fost mai degraba o optiune decat o obligatie, numarul real al persoanelor care au contactat diverse boli in spitale nu este cunoscut. Plus ca un numar mare al acestui tip de infectii ar constitui o bulina neagra in pieptul managerilor de spitale, indicatorul luandu-se in calcul la evaluarea activitatii acestora si, implicit, in luarea unei decizii cu privire la mentineare lor pe functii.

Legislatia obliga unitatile sanitare sa-si intocmeasca un plan de verificare si control al acestor infectii. Cu toate acestea, conditiile de sterilizare a suprafetelor, a grupurilor sanitare, a salilor de operatie, a saloanelor si chiar a lenjeriei de pat sunt improprii. Scandalul de la spitalul CF2 Bucuresti a adus in discutie aceasta problema, pe care, din pacate, nu o va rezolva demiterea unor sefi de sectii ori a directorului de unitate. Si nici controalele Directiilor de Sanatate Publica.

Neregulile din sistemul sanitar romanesc au radacini adanci. Sistemul a putrezit in timp, iar cateva demiteri si sanctiuni nu vor umple peste noapte sacul plin de gauri Sanatatii. Proasta gestionare a contributiilor pe care romanii le aduc luna de luna la bugetul asigurarilor de sanatate ne-a adus in aceasta situatie. Asa ca daca invingem boala, sa nu ne miram daca ne pune la pat mizeria.

In ciuda gravelor deficiente, contribuabilul va fi pus la plata inca o data daca indrazneste sa se adreseze medicului, fara a avea nici cea mai mica garantie ca serviciile de care va beneficia vor fi cel putin decente si ca, pe durata spitalizarii, nu risca sa se aleaga cu te miri ce infectie si, mai rau, sa-si piarda viata.

Infectiile nosocomiale nu sunt o inventie romaneasca. Si in spitalele din statele europene s-au semnalat dintotdeauna astfel de situatii. Diferenta dintre ei si noi consta in curajul europenilor de a recunoaste lacunele sistemului si de a face tot ce le sta in putinta pentru a le rezolva. Noi, in schimb, ascundem mizeria sub pres si gata, ne-am spalat pe maini de resonsabilitati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »