Tragi-comedie pesedista

Magazin Salajean 6 octombrie 2008 0

Sunt convins de faptul ca nu trebuie sa fii un specialist intr-ale deslusirii meandrelor economiei pentru a te intreba de unde vor avea pesedistii bani pentru a finanta acest adevarat rau de lapte si miere pe care ni-l promit de cateva saptamani incoace. Din conturile lui Mircea Geoana?

Stim ca nu exista tara in care se organizeaza alegeri libere si in care politicienii sa nu faca promisiuni, mai mult sau mai putin ridicole, in campania electorala. Mai stim ca nu-i deloc simplu sa faci acest lucru, atata timp cat, macar dintr-un punct de vedere, cuvintele pe care le scoti pe gura inaintea votului trebuie sa aiba, cat de cat, ulterior, si acoperire in fapte. Cum ar fi normal intr-o democratie, ar trebui sa vina si o scadenta electorala, insa la noi nimeni nu tine cont de acest lucru. Evident, majoritatea politicienilor se bazeaza pe faptul ca memoria alegatorului este prea scurta ca acesta sa mai retina ineptiile pe care le-a promis deja alesul… Mai mult de atat, minimul sentiment de decenta dintr-un politruc ar trebui sa-l oblige pe acesta la anumite limite, la un prag de responsabilitate, chiar daca tentatia de a castiga voturi umfland lista de promisiuni electorale este, evident, extrem de mare. Pe de o parte, nu poti spune in campanie doar minciuni. E normal sa crezi ca macar o parte dintre promisiuni pot fi si implinite. Poate pe acest lucru se bazeaza atat alegatorul, cat si politicianul. Dintr-un munte de minciuni, logica alegatorului si transmite acestuia ca ar fi imposibil ca, odata trecute prin sita realitatii, macar o movilita, acolo, sa fie una pe care sa te poti baza. Fiind constient de acest lucru, politicianul roman a inceput sa promita tot mai mult, cazand astfel in ridicol. Atat el, cat si cel care-l voteaza.

Ne apropiem cu pasi repezi de campania electorala, asa ca au inceput sa curga din toate directiile rauri cu promisiuni. Nimic nu se compara, insa, cu revarsarea de promisiuni de la Congresul Aliantei PSD – PC, care este – fara sa ne temem de termeni – o alianta dintre o formatiune politica si grupul de presa al mogulului Voiculescu. Acolo, la Congresul amintit, promisiunile electorale recitatate artistic de Mircea Geoana are toate sansele sa bata toate recordurile in materie de minciuni: un milion de locuinte pentru tineri, sute de mii de case construite la un pret de 500 de euro pe metru patrat, tarif social la energie, a treisprezecea pensie, 1.000 de noi crese si 1.000 de noi gradinite, medicamente compensate si gratuite pentru toate persoanele cu venituri reduse sa..m.d.. Desigur, Geoana, numit de presa de curand si Pinochio, are si propuneri de modificare a fiscalitatii. Adica, vrea o cota de 10 la suta pentru cei saraci, de 16 la suta pentru cei cu venituri medii si, bineinteles, supraimpozitarea celor cu venituri mari. Ei bine, de unde vor lua pesedistii resursele pentru a finanta acest adevarat rau de lapte si miere? Bineinteles, Mircea Geoana si colegii sai din partid nu ne mai spun nimic despre acest lucru. De unde se vede disperarea ce si-a facut loc in sanul PSD. Mai bine spus, este vorba despre frustrarea politrucului roman de a mai apuca, macar un mandat, la ciolan. Ei bine, a lansa acest puhoi de promisiuni imposibil de realizat – intr-un context economic mondial pe care unii analisti il considera a fi cel mai critic din ultimii 100 de ani, de parca Romania s-ar afla pe o alta planeta – e o adevarata insulta la adresa inteligentei noastre. In acelasi context, am aflat de o propunere a PSD care bate tot ceea ce am auzit pana acum in materie de promisiuni, astfel ca trecem deja in sfera tragi-comediei.

Adica, daca aici nu-i vorba de prostie, atunci cu siguranta este vorba de o iresponsabilitate crasa. L-am auzit pe Geoana promitandu-le cate 25.000 euro romanilor care se intorc din strainatate. O masura nu doar lipsita de o acoperire financiara reala, dar si imposibil de pus in practica. Cum verifici daca, dupa ce isi iau banii, beneficiarii nu se intorc in Spania sau Italia dupa o zi, o luna, un an sau doi? Ii pui sa semneze contracte, ori faci filtre la granita? Este cel putin ridicol ce se petrece in mintea lui Geoana, care se vrea si prim ministru. Doamne fereste!

Pe de alta parte, insa, propunerea avansata de Geoana contureaza foarte bine esenta intregului program propus de PSD, care vede si crede in acelasi timp ca Romania este o tara de idioti, asistati, cersetori, ori pomanagii schimbatori de valuta. Poate ca tocmai acest lucru reprezinta adevarata problema a unor politicieni romani, si anume ca, in goana lor dupa voturile celor multi, neglijeaza adevaratele valori care reprezinta o patura sociala extrem de importanta pentru existenta acestei natii. Insa, din pacate, nu la fel de importanta pentru cei care ne conduc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »