Toamna se numara esecurile

Magazin Salajean 6 septembrie 2011 0

Un lucru care imi place la romani este ca au cate o vorba din popor buna pentru orice situatie, oricat ar fi ea de nasoala. Spre exemplu, date fiind rezultatele inregistrate la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, nu pot sa nu ma gandesc ca batranii satului stiau ce stiau cand au decretat sus si tare ca „porcul nu se ingrasa in ajunul Craciunului”. Sigur, candidatii care au picat cu brio acest examen in vara au avut doua luni in care sa rascoleasca materia si sa isi bage in tartacute informatiile necesare obtinerii mediei de trecere. Insa, hai sa fim seriosi. Cum o sa poti invata ce nu ai invatat in patru ani de scoala?

Acolo unde diferentele de punctaj necesare au fost de cateva zeci de sutimi, da, s-a putut recupera, penntru ca nici lacunele nu se intindeau precum Marele Zid Chinezesc, insa unde stimabilul candidat a fost 90 la suta absent fizic si mental de la orele de curs, situatia nu se poate schimba usor. Nu merge, pur si simplu. In plus, nu ne putem amagi imaginandu-ne ca un absolvent deprins cu chilul, cu frecatul mentei la ore, cu saritul peste lectii si cu luarea la misto a profilor va sta vara cu burta pe carte, cuprins subit de zel si de sarguinta. Sa fim seriosi!

In Romania democrata, fiecare a inteles democratia dupa cum a vrut, iar acolo unde nu a fost cale de intelegere, a fost gasita de urgenta o cale de adaptare a notiunii dupa fesul interesului majoritatii, copiii preluand – la randul lor – ce au gasit acasa. Au luat viata si au adaptat-o la ei insisi, la anturaj si la o serie de nevoi facile, care pot fi usor acoperite atunci cand ai bani. Cartea nu e musai, nu este un “must have”, iar proverbul „Daca ai carte, ai parte” a ajuns ca vai de el si e luat deseori in raspar. In general, nu se mai pune acelasi pret pe carte ca acum 25 de ani, nici la propriu, nici la figurat, iar diploma de studii – aproape de orice fel – a ajuns sa fie cumparata ca un baton de salam in supermarket. Se cumpara note, se cumpara examene si, la fel ca anul trecut, fiecare proba de bac mi-a lasat un gust amar. In loc de cunostinte, absolventii s-au prezentat la examen cu fite din plin, dublate de fituici dosite prin colturi de imbracaminte, cu lectiile neinvatate si cu o atitudine zeflemitoare. Colac peste pupaza, acesti candidati atat de obisnuiti cu viata de noapte, cu huzurul pe banii parintilor, cu pile si piulite, s-au aratat (iar!) extrem de chinuiti, de timorati si de stresati de camerele de luat vederi instalate in scolile de examen. Inca o data, sa fim seriosi!

Sunt acei adolescenti care se bat si isi administreaza pumni in timp ce se filmeaza cu telefonul mobil, sunt aceleasi adolescente care se dezbraca lasciv pe catedra pentru a imortaliza momentul si a-l posta pe Facebook, este aceeasi generatie care vine cand are chef la ore si care trateaza dascalii de parca ar fi servitori particulari. Esecul lor principal nu e picarea BAC-ului, ci pierderea notiunii de verticalitate si a reperului moral. Iar acestea nu le vor putea recupera nici daca trec bacalaureatul la anul (si la multi ani).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »