Tiganul inoata spre mal…

Magazin Salajean 9 noiembrie 2007 0

Dupa un travaliu intelectual care a durat mai bine de cativa ani, autoritatile din Romania au descoperit ca romanii din strainatate, neglijati de institutiile propriei tari, au de infruntat dispretul altor natii. Nu-i nimic nou daca va spunem ca majoritatea guvernelor din `90 incoace s-au facut ca ploua dupa ce mai toti cei care au incercat sa-si faca un rost in afara s-au izbit, ca de un zid, de reticenta occidentalilor, speriati, la randul lor, de apucaturile unor indivizi fara minte, care ne-au facut numele de ras. De fapt, asta stim noi sa facem cel mai bine, sa ne batem joc de tot si de toate. Din pacate, nu am invatat nimic din greselile facute, si nici nu dam vreun semn ca am vrea sa facem lucrul acesta.

Acum, italienii ne-au confirmat ca ce e prea mult strica. Din fericire pentru ei, nemtii n-au avut parte de calvarul italienilor, pentru ca romanasii nostri nu le-au agreat limba si, in consecinta, la ei au ajuns mai putine uscaturi decat in cizma. In acelasi timp, celor veniti in Germania cu gandul la furat (si nu au fost putini), le-a venit greu sa se adapteze modului de viata civilizat al nemtilor, astfel ca erau usor de identificat si de trimis pachet inapoi in Romania. Insa, Italia s-a dovedit un paradis pentru toti acestia. Dintr-un anumit punct de vedere, pot sa confirm faptul ca italienii, cu toate ca pretind ca traiesc intr-un stat civilizat, inca mai au multe de invatat in ceea ce priveste bunul simt. La urma urmei, cine se aseamana se aduna. Ori, mai bine spus, aschia nu sare departe de trunchi. Ca sa fim mai exacti, cam tot ce se gaseste in Romania se vede si in Italia: birocratie, coruptie, nepasare etc. Insa, defularea italienilor si-a schimbat tinta, trecand de la ineficienta politicienilor lor, la abundenta delincventilor care s-au strecurat printre imigrantii romani de buna-credinta. Tolerati prea multa vreme de autoritatile italiene, infractorii romani au castigat notorietate, detronand subiecte extrem de importante cum ar fi lupta anti-mafia.

Una peste alta, indiferenta din ultimii ani fata de problemele romanilor emigranti risca sa-i coste scump inclusiv pe cei care isi vad de treaba nu numai in Italia, dar si in alte state. Si, cum un necaz nu vine niciodata singur, Cabinetul Tariceanu are probleme acum si in tara. Este, daca vreti, nota de plata a iresponsabilitatii actualei clase politice. Specialistii sustin ca declinul a aparut imediat dupa momentul aderarii – 1 ianuarie 2007. Astfel, romanii ramasi in tara (ce straniu suna aceste cuvinte) se confrunta cu efectele incoerentei Guvernului, chinuit de amenintarea clauzei de salvgardare pe agricultura, dar mandru sa puna in practica o taxa, si anume cea de prima inmatriculare, dispretuind orice avertisment venit din partea Comisiei Europene. Asa stand lucrurile, sanse ca romanii sa iasa cu fruntea sus, indiferent unde s-a afla (in strainatate sau in tara), nu se intrevad in perioada imediat urmatoare. Ce putem face in aceste conditii? Din pacate, nu prea avem de ales. Romanii de afara vor continua sa indure umilintele venite din partea strainilor, iar cei din tara sa fie umiliti in continuare de propriii alesi. Este un fel de ironie a sortii, putem face haz de necaz, insa este extrem de dureros sa ne reamintim cat de neinsemnati ramanem.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »