Taind frunze la caini

Magazin Salajean 15 iulie 2010 0

Oricate incercari au avut pentru a contracara efectele crizei, oricant au intors si pe fata si pe dos solutiile, guvernantii nu au reusit sa ii dea de capat si sa iasa la interval cu niste propuneri concrete, eficiente. De mai bine de un an se chinuie sa taie din cheltuielile bugetare atat de sufocante pentru bugetul statului, insa aspectele cu adevarat importante au ramas la stadiul de intentie. Iar masurile care au fost luate nu au facut nimic altceva decat sa loveasca in omul de rand, in cetateanul sarman.

Asa se face ca somerii primesc de la 1 iulie cu 15 la suta mai putini bani pentru indemnizatia de somaj, iar bugetarilor li se taie 25 la suta din salarii. Si pensionarii au fost luati in vizor, insa norocul lor s-a numit Curtea Constitutionala, care a declarat neconstitutionala decizia Guvernului de a reduce pensiile cu 15 procente. In goana disperata dupa bani la buget, mai marii de la Bucuresti au mai copt o masura: majorarea taxei pe valoare adaugata de la 19 la 24 la suta. O puternica lovitura sub centura aplicata, si de aceasta data, celor multi si amarati. Nimeni nu a pomenit, insa, vreun cuvant despre diminuarea indemnizatiilor pe care le primesc parlamentarii.

Acum, in al treisprezecelea ceas, guvernantii s-au trezit ca poate ar fi bine sa arunce o geana in curtea institutiilor statului, unde banii se arunca pe fereastra de ani de zile. Asa ca au blocat angajarile in sectorul public, au redus portia de carburanti la care au dreptul sefii deconcentratelor, au taiat din fondurile alocate pentru convorbirile telefonice, birotica etc. Tot adunand si socotind, si-au dat seama, dupa doi ani in care criza a macinat economia Romaniei, ca statul are un aparat supradimensionat, asa ca au dispus restructurarea lui. Dar numai de la anul.

Autoritatile sustin ca si in companiile de stat se impune curatenia. Din pacate, procedura este aproape imposibila, in conditiile in care lucratorii din societati precum Hidroelectrica, Romgaz sau Posta Romana au avut grija sa-si protejeze viitorul, negociind un contract de munca zdravan. Asa se face ca statul iese mai ieftin daca pastreaza armata de oameni din respectivele companii, decat daca aplica restructurarea. Nu de alta, dar cei de la Hidroelectrica, spre exemplu, au dreptul la 48 de salarii compensatorii a cate 4.000 de lei fiecare.

Iar solutiile inteligente tot nu apar. Incapabili sa gestioneze aceasta problema, alesii se preocupa de aspectele la care se pricep: se cearta intre ei. Masura pripita de majorare a TVA-ului a nascut contre intre presedintele Basescu si premier, care, la randul lui, il urecheaza pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, pentru gestul sau de a iesi la rampa cu declaratii privind introducerea impozitarii progresive de la anul. Asta in timp ce norodul primeste salarii mai mici si scoate mai multi bani din buzunar pentru consumul zilnic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »