Sub sabia lui Damocles

Magazin Salajean 7 mai 2007 0

Printre crosee de dreapta si izbucniri rastite de stanga, printre discursuri lesinate ori mieroase din cale-afara, romanii sunt iar in situatia de a evalua, de data aceasta printr-un referendum, comportamentul lui Traian Basescu. Cat a facut, cum a facut si mai ales ce a realizat presedintele. Pentru ca, punand in balanta lucrurile, se constata usor ca, dintre toti presedintii post-Revolutie, Traian Basescu este cel mai efervescent, care a tinut mereu atentia electoratului. Biletele, blonde sau afirmatii tari au fost manuite de presedinte indeajuns de abil pentru ca presa nationala si internationala sa fie constant cu ochii pe el.

Printre ultimele lui afirmatii tari stau cele prin care isi exprima convingerea ca romanii il vor pastra si dupa referendum in fruntea tarii, chiar daca acum verdictul nu mai depinde de prezenta la urne a peste jumatate din alegatori. Se poate sa fie asa, cel putin, acest sens il indica sondajele efectuate in randul electoratului. Majoritatea romanilor il vor in fruntea tarii si, probabil, vor arata lucrul acesta prin vot. In acest caz, Basescu ar avea acelasi noroc ca in trecut, scapand si de data aceasta ca prin urechile acului de sabia lui Damocles.

Numai ca si daca presedintele va iesi invigator, grupul 322 va arunca in arena alte modificari legislative si alte ite incalcite, considerand ca lupta trebuie continuata. Oricum, o vorba din popor spune ca o lupta pierduta nu inseamna neaparat un razboi pierdut. Iar razboiul din politica romaneasca, acest Care pe care modern, este incins si incalcit si de faptul ca Parlamentul a avut grija sa-si traga, la momentul potrivit, toata spuza pe turta sa.

Daca Basescu a stiut sa scoata din maneca fapte mari, scamatorii cu bilete si anchete, Parlamentul a venit cu modificari legislative si modificari la modificarile legislative anterioare, pana cand referendumul se va face dupa voia lui. Voia poporului o vom afla in curand.

Deocamdata, se stie doar ca Uniunea Europeana e cu ochii pe noi. Modul in care vom trata referendumul va atrage o nota din partea vesticilor, care s-au obisnuit sa ridice din sprancene a scepticism la orice mutare de pe tabla de sah a Romaniei, fie ca este vorba despre apele tulburi in care s-a scufundat politica romaneasca din ultima vreme, de legislatie ori de indeplinirea normelor UE.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »