Strategia dragostei dintre tata si fiica

Magazin Salajean 11 iunie 2009 0

Duminica seara, televiziunile de stiri ne-au delectat cu o imagine rupta parca dintr-o telenovela latino-americana incercind sa ne convinga ca si puternici au sentimente. Traian Basescu, omul care a reusit sa ajunga presedinte dintr-un modest demnitar de mina a doua, venise la sediul de campanie al Elenei Basescu pentru – zicea el – a-si lua fata acasa.

Elena Basescu are aproape treizeci de ani. Pina acum a dus o viata mondena prin baruri, dovedind ca nu se teme sa fie singura intr-un oras precum Bucurestii.

E greu de crezut ca nu se putea intoarce singura acasa. E greu de crezut, de asemenea, ca tatal sau, oricit de fericit ar fi fost de succesul fiicei favorite, nu se putea limita la a-i telefona. Avind in vedere ca, la fel ca in cazul mersului la cumparaturi de dimineata, totul se petrecea in fata camerelor de luat vederi, putem presupune ca a fost vorba de o strategie de imagine.

Ce a urmarit Traian Basescu prin aceasta duioasa prezenta?

Indiscutabil, ceea ce a urmarit si prin spectacolul nitel hazliu al mersului la cumparaturi trimis de sotia ocupata cu echitatia.

E vorba de o imagine de care presedintele va avea nevoie in dura campanie electorala care-l asteapta: cea de familist desavirsit.

Pe parcursul dialogului meu cu Elena Basescu de la Zig-Zag am ramas surprins de permanenta referire la tatal sau.

Fireste, Elena Basescu isi iubeste tatal.

Admitind ca un fiu sau o fiica la virsta Elenei Basescu (29 de ani) e pe cont propriu, nu cred ca permanenta invocare elogioasa a lui Traian Basescu tine de iubirea filiala. Asta inseamna ca distinsa interlocutoare urmarea altceva.

Si anume:

1. De a face din votul pentru ea un vot pentru Traian Basescu. Desi asertiunile potrivit carora Traian Basescu si-a sacrificat fiica pentru a face din 7 iunie 2009 un test privind capitalul sau electoral au fost atacuri de campanie, e limpede ca prin candidatura fiicei sale presedintele a calculat sa-si verifice si capitalul electoral. Daca a reusit sau nu, doar domnia sa stie. Serviciile, care ii fac sondaje, ii vor fi spus daca au fost si voturi doar pentru ca pe Elena Basescu e fiica lui Traian Basescu.

2. De a adinci imaginea unei familii in care, contrar zvonurilor, domneste armonia. O atit de mare armonie incit fiica e prietena la catarama cu Elena Udrea. E limpede ca dupa afacerea numita campania Elenei Basescu, le va fi destul de greu adversarilor sa-l atace pe presedinte la capitolul viata de familie.

Criticile chiar violente aduse candidaturii fiicei de catre jurnalisti si membri ai societatii civile considerati fani ai lui Traian Basescu pun problema daca nu cumva presedintele si-a asumat riscul de a-si pierde tocmai sustinatorii din 2004.

Fireste ca si-a asumat acest risc. Numai ca domnia sa il considera minor fata de ceea ce ar putea cistiga de la electoratul care merge la vot prin imaginea sa de tata in stare sa faca orice pentru fiica sa.

Pentru ca, indiscutabil, romanii simpli sint convinsi ca, pentru copilul sau, un tata poate sa faca si abuzuri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »