Spuse despre purtatorii de vorbe

Magazin Salajean 8 octombrie 2007 0

Discutam intr-o dimineata cu o colega despre activitatea purtatorilor de cuvant din judet si, mai ales, despre scaparile unor institutii in a-si face imagine. In mod cert, institutia purtatorului de cuvant nu mai este una ce sa faca parte din clasele primare. La aceasta ora, putem vorbi despre existenta cartilor, dar si a puterii exemplului, stiind ca deja s-au creat experiente intr-ale comunicarii. Asa ca, in anul 2007, nici macar nu ne mai trece prin cap ca se mai pot face anumite greseli pe acest segment al comunicarii. Ca sa nu mai spunem ca, din punct de vedere profesional, la capitolul transparenta, nu mai putem admite nici un fel de erori. Credem ca, pana la ora actuala, purtatorii de cuvant au avut timp suficient sa invete cu ce se mananca functia pe care o au, asa ca nu mai avem timp, si nici dispozitie pentru iertare.

Evident, nu sunt singurul care a sesizat ca sefii unor institutii deconcentrate tind sa aleaga oameni de presa, pentru a-i unge ca purtatori de cuvant, ca apoi sa-i foloseasca drept paravan intre interior si exterior, si asta, cel mai probabil, pe considerentul ca respectivii ar comunica mai bine cu fostii colegi. Nimic mai eronat! Este o aberatie sa crezi ca un jurnalist va putea, vreodata, sa faca altceva decat ceea ce a invatat. Si anume sa faca presa. In privinta, pseudo jurnalistilor, e o cu totul si cu totul alta… poveste. Oricum, pana in prezent, in majoritatea cazurilor, aceste exemple au creat deziluzii.

Sunt cateva chestiuni, pe marginea activitatii unui purtator de cuvant, care enerveaza la culme. Si am sa va dau si cateva exemple. De pilda, ma irita sa vad ca asa-zisul purtator de vorbe face mutre din cauza faptului ca nu vede, a doua zi in ziar, o comunicare facuta cu o zi inainte. Cel mai ridicol este ca persoana respectiva crede cu tarie in faptul ca am fi prieteni si, ca atare, isi poate impune o parere cu privire la politica ziarului sau, mai grav de atat, isi permite sa faca referiri cu privire la ceea ce crede el ca i-ar interesa pe cititori. Apoi, hai sa vorbim de victimizarea purtatorului de vorbe, care nu-ti ofera informatii, sub pretextul ca s-ar afla la mijloc, intre ciocan si nicovala?… Este clar ca un purtator de cuvant nu poate sa se limiteze la a face activitati de secretariat si redactare de texte. Ei bine, daca omul nu se poate impune nicicum si, mai grav, nu isi poate dresa seful sa aiba o atitudine mai transparenta, se poate spune ca a fost pus in acea functie degeaba. In cazul acesta, mai bine se facea secretara, ori vindea tichete de parcare

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »