Sperante tari. Pur romanesti

Magazin Salajean 12 octombrie 2009 0

S-a mai dus un mandat prezidential si vremea e numai buna de strans din dinti si inghitit inca o data setul de promisiuni pe care le fac in dorul lelii candidatii la fotoliul pufos de presedinte. Jocurile sunt pe cale sa inceapa si din acest moment, fiecare pleaca la drum cu o seama de sperante ca se va face cate in luna si in stele, ca votul lor sa nu fie in zadar. Din pacate, in timp ce bataia pentru ciolan se face in ziare si in fata camerelor tv, sperantele pe care le nutreste electoratul sunt destul de prafuite. Adica, se repeta, in aceste rotatii complete de 5X12 luni. Ce este dureros la romani este faptul ca sperantele lor, cele mai multe, tin si acum de satisfacerea nevoilor primare, fiind din acest motiv cu atat mai tari. Casa, mancare, imbracaminte, retele de utilitati si drumuri mai bune. Neaparat drumuri mai bune, repeta electoratul tot la 5 ani, plus cateva insistente pe langa primari, ministri, Guvern si presedinte, administrate intre partidele de alegeri.

Romanii nu au sperante la nivel mare, ca s-ar reduce poluarea oceanelor, ca ar fi salvate specii de pesti pe cale de disparatie sau ca s-ar rezolva problema stratului de ozon. Nu prea ii doare ca se topeste calota de gheata arctica sau ca, in China, cutremurul a facuit zeci de mii de victime. Sigur ca au aflat de toate aceste probleme, intr-adevar grave pentru omenire, dar ele nu sunt prioritare si nu pot fi prioritare pentru ei, atata vreme cat primele dureri pe care le resimt tin de bunastarea propriilor familii. Faptul ca exista si romani care, in ciuda crizei economice, se intrec in masini de lux, vile la mare si la munte, haine de fite si cate cinci apartamente date in chirie este doar de vrajeala. Sunt un segment atat de mic de populatie, incat fitele si luxul lor nu intaresc sperantele de mai bine ale romanilor, ci satisfac, cel mult, nevoia de divertisment televizat.

E greu pentru romani, iar alegerile nu le vor aduce o spectaculoasa imbunatatire a traiului. Doar o spectaculoasa campanie electorala, in care va fi circ si paine, paine si circ din blesug.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »