Solidaritate… selectiva

Magazin Salajean 21 mai 2010 0

Zeci de mii de romani au iesit, miercuri, in strada, pentru a-si urla nemultumirea vizavi de masurile de austeritate anuntate de Guvern. Oamenii nu sunt de acord sa li se taie 25 la suta din salarii, nici 15 procente din pensii. Nu vor nici indemnizatii mai mici pentru mame, nici impozit pe bonurile de masa si nici sa se elimine subventiile pentru facturile de incalzire si electricitate. Nu vor sa se supuna indemnului la solidaritate al Guvernului, satui sa fie calul de bataie.

Acest apel la solidaritate vine intr-un moment in care cutitul este atat de aproape de os si, se adreseaza numai multimii, nicidecum celor privilegiati. Pensionarii trebuie sa accepte sa le fie ciuntite veniturile, in timp ce contractele cu statul vor fi incredintate tot clientelei politice. Lucratorii din sistemul bugetar vor pierde un sfert din lefuri, in timp ce institutiile statului vor continua sa faca achizitii publice la preturi de zece ori mai mari, iar aparatele ministrilor vor da pe dinafara de atata personal, platit gras din banul public. Mamele se vor alege cu mai putini bani pentru a-si creste pruncii, desi timp de 12 luni au cotizat considerabil la bugetul statului, in semn de solidaritate cu parlamentarii care se vor lafai in continuare in pene si-n puf. Incalzirea va arde buzunarele romanilor, odata cu eliminarea subventiilor, dupa ce in anii anteriori, baietii destepti din energie au facut avere.

Ce sanse sunt ca mitingul organizat in Bucuresti sa ii atinga la vreo coarda sensibila pe mai marii de la Bucuresti? De la intrarea Romaniei in criza, nu au miscat niciun deget pentru a face mai usor traiul omului de rand. Somajul a atins cote record, mediul privat zace la pamant, dupa lovitura de gratie primita odata cu introducerea impozitului minim. Asta in timp ce in 2009, Executivul a platit companiilor de stat cu pierderi, sporuri si prime de 1,3 miliarde de lei si tichete de masa, vacanta si cresa de aproape 100 milioane de lei. Firme precum CFR, Compania Nationala a Huilei ori Termoelectrica au totalizat, in decursul unui an, pierderi de 3,2 miliarde de lei si arierate de 14 miliarde de lei.

Trei milioane de euro sunt varsati intr-un an in conturile secretarilor de stat din Guvernul Boc. Premierul s-a angajat sa faca ordine si sa injumatateasca numarul acestor posturi. Totul a ramas la stadiul de intentie, pentru ca armata secretarilor de stat este inca acolo. Cu tot cu secretara, sofer si masina de serviciu, consilieri, fond de protocol, de deplasari, diurna si un salariu de peste 1.000 de euro. Din pacate, pe ei nu-i vizeaza indemnul la solidaritate. Si nici pe sefii de regii si companii de stat.

Protestatarii fac si ei un apel la solidaritate. Un apel catre guvernanti, prin care li se cere demisia. In semn de solidaritate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »