Si saraci, si cu pretentii

Magazin Salajean 24 august 2010 0

O mare problema in Romania, in ziua de azi, este lipsa locurilor reale de munca. Nu pot sa nu ma revolt cand vad ca tinerii din aceasta tara au de suferit si de dat din coate pentru a razbi de la o zi la alta. Ba pe motivul lipsei de experienta, ba ca sunt prea calificati, ba ca nu sunt calificati – cate un motiv ca angajatorul sa spuna nu se gaseste pentru fiecare tanar ce doreste sa intre pe piata muncii.

Ideea este ca mii de absolventi ce termina usor un ciclu universitar afla ca, in final, nu au unde sa se angajeze cu diploma lor. Sistemul universitar rezerva locuri mult prea multe pentru cei ce vor sa-si continue studiile in domeniile potrivite, fara sa se faca vreo triere. Sunt tineri care ies din facultate buimaci, fara sa stie ce au invatat in anii studentiei, din cauza frecventei sporite la cursuri si seminarii. Dar nimeni nu iese invatat din nicio scoala ori facultate din Romania. Lipsa orelor de practica, dar practica in adevaratul sens al cuvantului, nu adeverinta stampilata de pilele de la societatea unde si-a incheiat studentul lucrarea de practica, se cunoaste in nepriceperea absolventului la angajare.

In fapt, si pretentiile acestora sunt destul de ridicate pentru non-experienta cu care se avanta acestia in sectorul angajarilor. Niciunul nu vrea sa lucreze pentru mai putin de 1.000 de lei, desi habar nu au ce trebuie sa faca la locul de munca. Dar intr-un fel, nu pot sa nu le dau dreptate, cand vine vorba sa plateasca chiria, cheltuielile, mancarea, pentru ca apoi sa puna deoparte cativa banuti pentru a-si lua, cu ce-i ramane si luna viitoare, o pereche de pantaloni. Asta daca nu se intorc la casa parinteasca, unde mama si tata sunt sponsorii la plata cheltuielilor si, nici vorba de chirie.

Insa, daca locuiesti intr-un judet cu un numar mai mic de locuitori si cu o economie nu prea dezvoltata, cum este Salajul, si acel loc de munca pe cativa banuti luna de luna e greu de ajuns. Chiar saptamana trecuta, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj, oferta adresata persoanelor cu studii superioare a fost sub orice critica: un singur post de administrator cont la o institutie bancara din municipiu.

In plus, locurile de munca sunt putine si pentru ca pensionarii nu renunta in ruptul capului la locul de munca, asa ca varsta a treia prefera sa faca inca parte din populatia activa. Logic ar fi fost ca cei tineri sa se afirme si sa isi castige un loc de munca bine meritat. Din punctul meu de vedere ar fi mai bine in strainatate: celelalte state bine dezvoltate se ocupa mai mult de populatia activa, deci tinerii plecati acolo reprezinta o sursa buna de activitate. Ramane doar sa speram ca va fi mai bine, ca din saraci si cu pretentii, sa ramanem doar cu pretentiile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »