Se sfârşeşte lumea, încă odată…

magazinsalajean 16 decembrie 2012 0
Se sfârşeşte lumea, încă odată…

După ce în anul 2000 am suferit „dezamăgirea” de a rata sfârşitul lumii, peste câteva zile vom avea şansa la un nou… sfârşit. Se pare că există oameni care chiar cred că la data de 21 decembrie 2012 va veni apocalipsa, motiv pentru care şi-au făcut buncăre în munţi, unde au transportat provizii serioase de alimente, apă şi alte bunuri necesare supravieţuirii.
Până acum au fost lansate mai multe teorii despre cum anume se va sfârşi lumea. Unii cercetători au afirmat că mayasii au anunţat că Pământul ar putea fi înghiţit de o gaură neagră ori că o explozie solară sau un asteroid ar putea aduce sfârşitul planetei noastre.
Un eveniment care îi panichează pe unii este inversarea polilor magnetici ai Soarelui, care va duce la explozii solare uriaşe ce vor pârjoli planeta. Soarele face însă acest lucru la fiecare 11 ani, iar până acum nu s-a întâmplat nimic rău, prin urmare, nu există niciun motiv pentru care acest an ar fi unul mai special.
O altă istorisire este cea prin care planeta noastră va fi absorbită într-o ploaie de meteoriţi şi, în cele din urmă, lovită de unul. Sunt mai multe variante pe tema aceasta, bazate pe profeţii antice sau observaţii astronomice dubioase. Doar că toate telescoapele moderne nu au captat în raza lor niciun indiciu care să confirme această teorie.
Altă teorie se referă la axa planetei noastre, înclinată la aproximativ 23,5 grade, care face o rotaţie completă la fiecare 25.765 de ani. Astrologii împart acest interval în 12 ere şi fac diferite prognoze despre schimbări majore ale umanităţii în fiecare dintre acestea.
Cea mai interesantă pare să fie varianta că ne invadează extratereştrii. Aceasta prezice că în 21 decembrie se vor întoarce pe Terra civilizaţiile extraterestre care au construit templele mayase din Mexic, de la Puma Punku sau din Tikal. Templele cuprind mai multe structuri din blocuri masive de piatră tăiate cu o precizie incredibilă în diverse forme geometrice. Experţii au analizat în laborator structurile respective şi au ajuns la concluzia că acestea au fost modelate cu o tehnologie necunoscută, mult mai performantă decât cea clasică sau cu laser. Astfel, săptămâna aceasta vom fi vizitaţi de extratereştrii care cunosc deja lumea noastră şi vor aduce un nou început civilizaţiei umane.
Revenind la data 21 decembrie 2012, când se sfârşeşte lumea, aceasta a fost interpretată din calendarul maiaş, care îşi încheie astfel perioada de 5135 de ani. Păcat doar că nu au reuşit să se ferească din calea apocalipsei, civilizaţia acestora dispărând înainte de această dată.
Potrivit cercetătorilor, maiaşii aveau de fapt două calendare: unul solar – cu 365 de zile şi altul pentru ceremonii – cu 260 de zile, iar cele două se sincronizau la fiecare 52 de ani. Sistemul de exprimare a datelor era mai complicat, dar în principiu se foloseau cinci numere, între 0 şi 19 fiecare; prima zi din calendarul maiaş este deci 0.0.0.0.0, care este aproximativ echivalent cu 11 august 3114 î.e.n. Prima cifră creştea la fiecare 144.000 de zile.
Pe 21 decembrie 2012, calendarul maiaş va trece de la 12.19.19.17.19 la 13.0.0.0.0, la fel cum calendarul nostru a trecut de la 31.12.1999 la 1.01.2000 fără ca întreaga reţea de calculatoare din lume să cadă la pământ. Ne aducem aminte că exista atunci teoria că niciun computer nu va putea procesa data de 1.01.2000. Nu exista dovezi istorice sau arheologice care să susţină faptul că maiaşii s-ar fi aşteptat la vreun dezastru în această zi. S-a observat, în schimb, că pe calendarele folosite de ei în trecut prima cifra era doar între 0 şi 12; dar nu ar fi avut niciun motiv să folosească mai multe cifre, pentru că nu planificau acţiuni viitoare pe termen atât de lung.
În concluzie, civilizaţia străbună Maya a prezis ca în acest an se va produce un cataclism la nivel mondial, prin trecerea la o noua epocă spirituală, plină de schimbări pentru omenire. Până una alta, în teorie, mai sunt doar câteva zile până ce se va sfârşi… ori lumea ori doar data de 21 decembrie 2012.
Mihaela Oprea

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »