Se intimpla si la altii

Magazin Salajean 12 ianuarie 2009 0

In cele citeva zile, cit am stat in Franta, am urmarit cu harnicie jurnalele de actualitati ale televiziunilor generaliste si programele televiziunilor de stiri.

In fiecare seara aproape, televiziunile au prezentat cazuri de pacienti morti cu zile din cauza tratamentului din spitale. Cel mai rasunator s-a dovedit cazul unui barbat care a murit dupa ce a fost plimbat pe la mai multe spitale, pentru ca nu se gaseau locuri libere.

De remarcat din start ca nici un program urmarit de mine n-a fost de nivelul de vulgaritate al programelor TV din Romania.

De remarcat, de asemenea, ca invitatii convocati in studiouri sa comenteze actualitatea interna si internationala erau specialisti de prestigiu in domeniile lor de activitate.

In nici un caz vreo televiziune din Franta, nici macar una regionala, nu a convocat un Silviu Prigoana al momentului!

Cazurile grave din sistemul sanitar, dar nu numai ele, ci si neregulile din servicii, au fost tratate cu maxima seriozitate.

N-am intilnit insa in nici un moment vreo referire la trasaturile generale ale poporului francez si, cu atit mai putin, vreo comparatie umilitoare cu situatia din alte tari.

Si m-am gindit:

Ce s-ar fi intimplat la noi daca intr-un interval atit de scurt s-ar fi petrecut atit de multe cazuri grave in sistemul de Sanatate?

Pe toate televiziunile ar fi fost o vaicareala generala despre situatia din Romania si, mai ales, o reafirmare a cunoscutei teze:

Ca la noi la nimenea!

In numeroase rinduri, am avut obiectii insemnate fata de ceea ce se intimpla in Romania.

Cred insa ca lucrurile rele de la noi nu trebuie sa ne duca la o permanenta autoumilire prin raportarea la o situatie exceptionala din Vestul Europei.

Iata ca si la francezi oamenii mor cu zile in spitale.

Iata ca si la francezi mi-am dat seama din proprie experienta

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »