Salvarea din criza sta in banii amaratilor

Magazin Salajean 14 octombrie 2010 0

A atentat la ajutorul de somaj si la indemnizatia pentru cresterea copilului, pe care a reusit sa le diminueze cu 15 procente, pe motiv ca statul cheltuie prea multi bani in aceasta directie. A taiat un sfert din salariile bugetarilor, invocand criza. A eliminat trusoul pentru nou-nascuti si ajutorul pentru tinerii casatoriti, pentru ca nu mai sunt bani. A fost cat pe ce sa ia si din bruma de pensie a batranilor tarii. Nu i-a iesit, intrucat Curtea Constitutionala din Romania a respins legea care taia 25 de procente din pensiile tututor pensionarilor din tara.

Executivul nu s-a dat, insa, batut, si dupa ce a intors, si pe fata, si pe dos, alternativele pe care le-ar avea la indemana pentru a mai reduce din cheltuielile sociale, a venit cu un proiect de ordonanta de urgenta menit sa mai atraga ceva maruntis la bugetul statului si sa dea o lovitura sub centura si celorlalti amarati pe care ii omisese in urma cu cateva luni, cand a fost lansat primul set al masurilor anti-criza. Mai intai, a pus gand rau persoanelor cu handicap si veteranilor de razboi, carora nu ar mai vrea sa le acorde, de la inceputul anului viitor, diverse gratuitati – precum scutirea de la plata abonamentelor la radio si televiziune ale veteranilor, ori gratuitatea pe transportul in comun si CFR pentru persoanele persecutate politic. Guvernul ar mai vrea ca indemnizatiile sa nu se mai calculeze individual, ci sa fie inlocuite cu sume fixe sub nivelul celor care se acorda in prezent. Prevederile proiectului amintit lovesc si in ingrijitorii persoanelor cu handicap, in fostii detinuti politici, in pensionarii membri ai uniunilor de creatie si in revolutionari, ale caror indemnizatii ar putea fi ciuntite cu 25-50 la suta.

Toate aceste masuri de austeritate, ce vin in completarea celor ce au intrat in vigoare la inceputul lunii iunie 2010, nu fac nimic altceva decat sa dovedeasca – pentru a cata oara? – incompetenta celor care ne guverneaza in a gestiona criza economica. Sacul national, saracit de-a lungul anilor de guverne care nu si-au urmarit decat interesele proprii, poate fi, in cel mai fericit caz, doar carpit cu fondurile atrase prin aceste taieri. Iar nota de plata a destrabalarii pe banul public nu ar trebui, sub nicio forma, sa fie suportata tot de cel mic si amarat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »