Salajul, ciopartit cu brisca lacomiei

Magazin Salajean 17 iulie 2008 0

Dupa ce au transpirat din greu, fortandu-si fiecare, in parte, neuronii disponibili, politicienii salajeni au reusit sa imparta judetul, dupa bunul plac, in colegii electorale. Stim ca nu a fost o treaba tocmai usoara… Totusi, aruncand o privire peste noua harta electorala a Salajului, remarci ca e nevoie de o imaginatie bolnava pentru a reusi sa transezi intr-un asemenea hal un judet. Colegiile uninominale inventate de politicieni nu respecta nimic din geografia sau istoria Salajului, unitatile administrativ-teritoriale fiind amestecate unele cu altele, fara nici un fel de noima. Mai mult, observam ca sunt luate in zeflemea pana si criteriile economice si administrative. Constati astfel ca exista drumuri importante care se intrerup brusc, reapar pe alta parte, pentru a disparea din nou, intr-un alt colegiu. Oare cum vor fi reabilitate? La kilogram ori pe bucati?

Este evident faptul ca singurul criteriu care a contat in aceasta ecuatie de ciopartire a judetului a fost cel politic, concretizat de intelegerea dintre PSD, PNL si UDMR. Pana la urma, asa cum se anticipa, votul uninominal s-a dovedit o treaba prea importanta pentru a fi lasata exclusiv pe seama politicienilor. Cel mai bine, ar fi fost ca de decuparea colegiilor sa se ocupe o comisie speciala, nesubordonata politic, dar fina cunoscatoare a realitatilor din judet. Dar, pe cine intereseaza acest lucru?

Ciudat este si faptul ca, din cate se pare, cei mai multi viitori candidati la o functie de parlamentar par a ocoli municipiul Zalau, preferand sa lupte in judet. La prima vedere, in municipiu, avantajul e de partea PNL. Spunem la prima vedere si, totodata, deocamdata… De cealalta parte, in judet, sanse mai mari par a avea PSD, PDL si, cum altfel, UDMR. Pentru ca rezultatul alegerilor sa confirme si sa valorizeze alianta dintre liberali, pesedisti si udemeristi, n-ar fi exclus ca formatiunile politice amintite sa recurga la un soi de blat, fiecare partid propunand in colegiile dorite de noii parteneri candidati de plus, adica de forma. Tutusi, la fel de adevartat este ca aceste aranjamente ar putea fi incurcate de catre PDL, dar au pedelistii oameni cu adevarat puternici in judet? Alegerile locale ne-au aratat cu totul altceva.

Este clar ca tipul acesta de vot uninominal este departe de a forta o primenire a clasei politice romanesti. In acelasi timp, recunoastem, insa, ca noua formula electorala da destule batai de cap partidelor, care se confrunta cu o acuta criza de militanti. Dintre votul pe liste si votul uninominal, cel din urma are macar avantajul de a obliga partidele sa caute membri de partid cu oarece personalitate. Si totusi, pentru Salaj, bag seama ca votul preferential pe liste ar fi fost in avantajul electoratului. In cazul nostru, votul pe liste era singurul sistem care ar fi aratat, cu destula fidelitate, cam de cata simpatie reala se bucura partidele, la un moment dat, cu politicienii lor in frunte, in parte.

In fine, alegerile de la toamna, derulate intr-o noua prezentare, raman totusi un exercitiu util pentru clasa politica. Chiar daca, la ora actuala, pofta unora dintre politicienii Salajului de a se infrupta electoral din colegii cat mai mari cu putinta frizeaza pana si cel mai elementar grad de bun simt. Fapt care, in viitorul nu prea indepartat, ar putea sa provoace electoratului o greata pe masura lacomiei celor care si-au facut o meserie din a cersi voturi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »