Salajenii, prea putin interesati de evaluarea starii de sanatate

Magazin Salajean 3 septembrie 2007 0

Salajenii, prea putin interesati de evaluarea starii de sanatate

Desi programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei trebuia sa demareze in data de 1 iulie 2007, acesta s-a urnit din loc doar de la mijlocul lunii iulie. Potrivit conducerii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, doar 60 la suta din salajeni s-au prezentat la medicul de familie in luna iulie pentru evaluarea starii lor de sanatate

Din cei aproximativ 11.000 de salajeni care trebuia sa se prezinte la medicul de familie in cursul lunii iulie pentru a beneficia de o consultatie, doar 60 la suta au manifestat interes in acest sens.

Din cei aproximativ 11.000 de persoane nascute in luna iulie care trebuia sa se prezinte la medicul de familie, doar 60 la suta au fost evaluati. Cei mai interesati in a-si evalua sanatatea s-au dovedit a fi varstnicii, iar cea mai mica prezenta la medicul de familie au fost persoanele cu varste cuprinse intre 25-45 de ani, ne-a declarat directorul de relatii contractuale din cadrul CJAS Salaj, dr. Marius Tautu.

Medicii se confrunta cu dificultati

Medicii de familie salajeni se confrunta, la o luna de la demararea programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, cu dificultati in ceea ce priveste lipsa dotarilor tehnice necesare acestei proceduri.

Din cei 113 medici de familie cu care am incheiat contract, doar 72 au raportat situatia cu privire la dificultatile cu care s-au confruntat in decursul unei luni. Acestia au spus ca au intampinat greutati in ceea ce priveste intarzierea variantei finale a aplicatiei programului, a spus dr. Tautu.

Primul laborator care a incheiat contract cu CAS Salaj este Salvosan, situat in Dumbrava nr. 48, bloc TCI, cu puncte de lucru in Jibou, Cehu Silvaniei si Ileanda. Urmatorul laborator este Mediserv SRL situat pe strada Sfanta Vineri nr. 10/A, cu puncte de lucru proprii ale laboratorului in incinta farmaciei Gallenus din Zalau, Crasna, Simleu Silvaniei si Jibou. Ultimul, dar nu cel din urma, este laboratorul Biolab de pe Aleea Ritmului, bloc c23, apartamentul 41, cu puncte de lucru in Zalau, strada Avram Iancu nr. 3, apartamentul 1.

Ce trebuie sa stie cetateanul?

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei este finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice. S-a estimat ca suma necesara derularii acestui program este de aproximativ 300 milioane de euro, bani alocati din fondurile proprii ale MSP. Prin acest program, salajenii beneficiaza de o consultatie clinica gratuita si un set gratuit de analize care sa ajute la depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabetice, anemii etc. Fiecare cetatean va primi acasa o scrisoare cu pasii de urmat si cu doua taloane nominale. Pe un talon scrie Medic si cu acesta se va prezenta la consultatie, la medicul de familie, in luna in care este nascut. Acest talon va ramane la medicul de familie. Pe al doilea talon scrie Laborator de analize si cu el se va prezenta la laboratorul sau punctul de lucru stabilit pentru a i se efectua analizele respective. Medicul de familie va scrie si va parafa pe spatele talonului analizele recomandate. Investigatiile paraclinice care pot fi efectuate in cadrul programului sunt stabilite de medicul de familie in urma examenului clinic. Daca in urma examenelor medicul de familie suspecteaza existenta unei boli, pacientul va fi trimis la medicul specialist. Persoanele asigurate care au fost depistate cu probleme de sanatate care nu pot fi rezolvate de medicul de familie examinator vor fi trimise de acesta, cu bilet de trimitere, la cabinetele de specialitate pentru precizarea diagnosticului si a atitudinii terapeutice.

In final, pe baza tuturor acestor informatii, tot medicul de familie va fi cel care va trage concluziile asupra starii de sanatate a pacientului. Medicul de familie va programa asiguratii de pe lista in luna in care acestia sunt nascuti. Vor fi programati in perioade bine stabilite de medicul de familie si cetatenii neasigurati care au solicitat sa se inscrie pe lista sa. Parcursul unui cetatean in acest program va fi medic de familie – laborator pentru recoltare; analize-medic de familie pentru interpretarea analizelor si recomandarile in functie de rezultate.

Nu vor face acest control: persoanele care in ultimele 30 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, in laboratoare care indeplinesc conditiile stabilite de prezentul ordin; bolnavii cronici cunoscuti si dispensarizati de medicul de familie care in ultimele 90 de zile au efectuat investigatiile paraclinice mentionate in program, in laboratoare care indeplinesc conditiile stabilite de prezentul ordin; copiii de la 0-3 ani, decat la recomandarea expresa a medicului.

Programul informatic intermediar

Pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice a fost postata aplicatia informatica intermediara care va permite medicilor de familie sa colecteze si sa prelucreze datele medicale ale fiecarui pacient. In urma prelucrarii datelor, programul informatic va face analiza riscurilor pacientului de a dezvolta o boala sau mai multe. De asemenea, acest soft intermediar face si nomenclatoarele de raportare lunara catre casele de asigurari, scutind din nou medicii de a mai scrie de mana. Acest program informatic va putea fi descarcat de pe site-ul MSP doar de medicii de familie, pe baza Codului Numeric Personal. De acest soft nu vor putea beneficia medicii care nu au calculate, acestora urmand a le fi transmise in teritoriu formulare tipizate.

Reamintim ca pentru derularea programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei au fost alocati judetului Salaj 832.000 de lei, din care 202.000 sunt pentru serviciile medicilor de familie si 630.000 de lei pentru plata serviciilor paraclinice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »