Salajeanul va vota pragmatic

Magazin Salajean 22 februarie 2008 0

In cazul in care maine ar avea loc alegeri locale, pragmaticii nu s-ar prezenta la vot. Explicatia este destul de simpla: cel putin pentru moment, nu se cunoaste nici un proiect al candidatilor la Primarie. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca nu am auzit nici de vreo strategie a vreunui partid.

Trebuie sa fim de acord cu faptul ca exista o categorie de oameni care nu voteaza politic. De multe ori, acestia nici nu voteaza, considerand retrograda prezenta la urne din simplu civism. Aceasta categorie sociala este imuna la dezbaterile politicianiste si se uita cu indiferenta, impletita cu lehamite, la orice fel de razboi dintre palate. Asta nu inseamna ca nu conteaza ca grup social. Dimpotriva. De obicei, sunt oameni tineri, majoritatea au studii superioare si profesii cu impact pozitiv la bugetul statului. Singura lor problema este legata de faptul ca ei, in constiinta lor, vor sa voteze pragmatic. Sloganurile puerile de genul Sa traiti bine! sau Daca vine Bombo, noi plecam in Congo, le-au trezit cel mult zambetul. Au votat, insa, Alianta D.A. pentru proiectul PNL de stabilire a unei cote unice de 16 la suta. Apoi, au pus stampila de vot pe Traian Basescu pentru promisiunea ferma ca statul isi va asuma crimele comunismului. Desigur, cei cu simpatii de stanga ar fi inclinat spre PSD, daca n-ar fi fost scarbiti de populismul ieftin si lipsit de viziune al social-democratilor.

Ei bine, daca maine ar avea loc alegerile locale, pragmaticii nu s-ar prezenta la vot. Cel mult, la cum arata localitatile salajene, inteleg ca actualii primari – cu mici exceptii – nu ar mai trebui sa primeasca voturile celor care i-au sustinut in 2004. Alegatorii cu mintea intreaga sunt satui deja de interminabilele discutii pe tema protectiei sociale, a curateniei, a decolmatarii cursurilor de apa, a amenajarii de spatii verzi etc. Acesti oameni vor primari care sa transforme localitatile salajene in societati private, daca se poate pe actiuni si pe profit. Vremea regiilor autonome s-a incheiat demult. Cel putin pe hartie…

Unii vor cataloga teama alegatorului pragmatic drept superficiala. Vor aduce argumente de genul ca, pana la alegerile locale, este timp suficient pentru ca politicienii sa isi faca proiectele cunoscute. De fapt, un astfel de argument ne-ar face sa ne furam singuri caciula. Devine tot mai cert faptul ca, la fel ca precendentele campanii electorale de dupa 1989, si cea care se apropie va fi una murdara. In preajma alegerilor, atat candidatii, cat si cei aflati in spatele lor, nu se vor mai concentra la ceea ce au de oferit orasului, ci isi vor indrepta toate simturile inspre cat de incapabili si cat de corupti sunt contracandidatii. Astfel, toate incercarile de a dezbate problemele punctuale ale localitatilor salajene vor sfarsi intr-un amalgam de acuzatii. E drept, cei mai multi dintre alegatori vor savura circul. Iar daca vor primi si paine, cu atat mai bine. In fine, daca nu este deja prea tarziu, in masura in care partidele isi doresc sa primeasca si votul celor care stiu pe ce pun stampila, candidatii la primariile din Salaj ar trebui sa iasa deja la suprafata si, totodata, sa ne arate proiectele care vor face subiectul viitoarelor dezbateri publice. Altfel, nimeni nu isi va mai scoate nasul din casa in ziua alegerilor, si asta pentru a vota doar niste… ochi frumosi. Parerea mea, adica a unuia care, si de aceasta data, va vota pragmatic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »