Sa aveti… criza (economica) usoara!

Magazin Salajean 20 mai 2010 0

Cavalerii luminii de la FMI au plecat. Fara a fi lasat loc de intors, Presedintele si-a asumat (in numele guvernului?) niste masuri foarte dure: reducerea salariilor bugetarilor cu 25% , a pensiilor cu 15% si multe altele. Pensionarii (ca si de fapt noi toti) vor intelege in sfarsit care este costul votului electoral! Este interesant de ce Presedintele nu l-a aruncat pe Boc in fata microfoanelor.

Chiar daca economic, masurile sunt corecte, acestea nu constituie decat o mica parte din pachetul de masuri ce trebuiesc luate urgent. / Si au spus FMI-stii : fratilor, daca in sase saptamani masurile pe care le veti lua nu vor avea rezultatul scontat, va trebui sa umblati la majorarea taxelor. Si i-au mai intrebat FMI-stii pe mai marii tarii: voi nu aveti un program pe termen lung cu prioritati strategice? Pai de unde sa aiba! De prea multa vreme partidele politice nu se mai obosesc sa incropeasca programe (care sunt putin importatante ptr. electoratul din Romania) pentru ca oricum dupa alegeri nu mai tin seama de ele.

Si nici noi nu-i mai intrebam vreodata! Mai toate partidele au aruncat cu hei-rupul pe piata niste concentrate generale care ar reprezenta solutiile salvatoare la acualul stadiu al crizei de la noi. Daca aceste documente ar fi analizate serios, ar trebui desfiintate toate partidele ca fiind lipsite de obiectul muncii! Stiam de la scoala ca fiecare animalut sau organism social isi justifica existenta.

Vaca ne da lapte, matca revigoreaza familia de albine iar partidele ar trebui sa dispuna permanent de programe strategice si politici adaptate conjuncturilor politicii mondiale, europene si nationale. Sigur, vorbeam de partide adevarate!/ Presedintele a mobilizat tot spectrul decidentilor, patronate-sindicate-partide-guvern, pentru a indentifica si conveni eventuale solutii alternative la cele negociate cu Fondul. In puierilitatea ei deja consacrata, opozitia a refuzat invitatia. Atitudine puierila pentru ca, in discutiile directe cu reprezentantii Fondului, dar si-n declaratiile publice ale perioadei, acestia si-au confirmat micimea perceptiei in legatura cu subiectele legate de criza. Cat de mic o fi guvernul lui Boc (si este micut de tot!) insa daca opozitia nu convinge ca poate reprezenta alternativa serioasa la guvernare, indiferent de scandalurile ce vor urma, ierarhia politica va ramane neschimbata. Probabil acaparati de prea concentrata discutie pe reducerea cheltuielilor salariale ale bugetarilor, ne vom opri (in dezbaterile publice) numai la acest capitol, pe cand in realitate lucrurile sunt mult mai complicate.

Evitarea abordarii si a altor doua capitole, nelipsite dintr-un pachet de stabilizare si relansare economica, scade riscul dovedirii incapacitatii guvernului si pana la urma a actualei clase politice de a administra tara! Cele trei mari secvente ce trebuiau prezentate FMI-ului erau:1) reducerea cheltuielilor bugetare; 2) cresterea veniturilor (incasarilor) la bugetul public si 3) un program pe termen mediu-lung de relansare economica. Aceste trei secvente ar fi trebuit sa fie cuprinse in orice program al oricarui partid politic serios/parlamentar. Si atunci cand au venit sa ne ceara voturile si acum cand vor sa arate ca sunt capabili sa duca crucea responsabilitatilor publice asumate. Reducerea cheltuielilor bugetare, trebuie analizata in toata structura. Nici nu mi-am pus problema daca mediul privat este avid de forta de munca (disponibilizata din zona publica) sau doar vrem sa crestem cheltuielile cu somajul (care vor afecta si bugetul public). Micsorand salariile, ce vor face salariatii capabili si cu expertiza? Vor pleca primii in mediul privat sau aiurea in lume. Cine va ramane in institutiile publice?

Cei aproape de pensionare si cohorta politica. Ma intreb, oare nu cumva asta se doreste? Reducerea cheltuielilor se poate face si impozitand progresiv sau reducand pensiile si salariile, dar mai ales restrictionand cheltuielile generale si achizitiile publice. In mod special (ptr ca sunt bani multi) trebuiesc revizuite toate investitiile publice cu ciubucurile lor cu tot. Ma gandesc la contractul de 1,3 md.dolari destinate avioanelor la mana a doua, ce urmeaza sa apere patria si la multe altele. Trebuie sustinute doar acele investitii publice, care au efect revigorant pentru economie. Cresterea veniturilor bugetare le-as concentra intr-o singura idee: eliminarea economiei subterane si colectarea corecta a darilor.

Toate guvernele s-au angajat ca vor elimina mafia din agricultura si mai ales samsariada din perioada recoltarilor. Nu stiu cum? Ia sa-i lase putin pe altii si veti vedea cum se rezolva treaba repede si eficient. Reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor poate echilibra pe termen scurt deficitul bugetar insa pentru ca tara sa mearga inainte ne trebuie un program strategic cu obiective bine definite, care sa fie urmat de fiecare guvernare. Inclusiv in domeniul agriculturii!

O schimbare de guvern este necesara. Poate Boc va fi lasat sa ia in piept toate injuraturile manifestatiilor viitoare (in buna parte meritate) astfel incat echipa urmatoare sa se poata ocupa si de programele de dezvoltare ale Romaniei. Nu stim inca cine va construi viitoarea echipa (Croitoru?), insa printre posibilii titulari la ministerul agriculturii se vehiculeaza numele lu Valeriu Tabara si Valeriu Steriu. In ce priveste echipa actuala, prin atitudinile noastre, am incercat sa sugerm cateva orientari. Nu am avut prea mult succes. Mai incercam si cu viitoarea echipa. Sa aveti… criza (economica) usoara!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »