Romania rupta-n doua

Magazin Salajean 19 ianuarie 2007 0

Asistam neputinciosi la, poate, cel mai negru act de diversiune din ultimii ani. Inevitabilul s-a produs: biletul otravit a fost facut public, oficial. Traian Basescu a fluturat in vant, miercuri, o coala de hartie ce poarta semnatura lui Calin Popescu Tariceanu, in care i se cerea presedintelui, ceva mai voalat decat ne-am fi asteptat, sa intervina in actul de justitie: Draga Traian, iti trimit alaturat un document redactat de Petromidia in legatura cu cercetarile care au loc. Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?. Trecand cu vederea modul deloc oficial cu care premierul i se adreseaza presedintelui, ultima propozitie din epistola ne arata ca primul ministru era, practic, ingrijorat de soarta omului de afaceri Dinu Patriciu, cercetat la acea data de Parchetul General. Da, ati facut conexiunile corecte, este vorba despre acelasi Patriciu, despre care s-a dovedit ca a jucat, si inca o mai face, din punct de vedere politic, la mai multe capete. In acest sens stau drept marturie sponsorizarile pe care petrolistul le-a facut in campania electorala din 2004, cadouri de pe urma carora au beneficiat atat cei din Alianta D.A., cat si PSD. Prin aceste gesturi de caritate, Patriciu isi asigura pozitia si, in acelasi timp, isi imagina ca va scapa basma curata in ceea ce priveste antrenarea activitatii societatilor sale in subteranele economiei romanesti. Ei bine, la acea data, Patriciu nici nu visa ca va deveni marul discordiei intre presedinte si primul ministru. Daca si-ar fi putut imagina acest lucru, in 2004, macar cateva clipe, probabil, valoarea sponsorizarilor sale s-ar fi dublat sau triplat. Cine stie?

Ca sa nu cada in desuetudine, incoltit de Basescu, premierul Tariceanu a reactionat destul de prompt, aruncand sobolanul in curtea palatului Cotroceni. De fapt, contraatacul primului ministru, cu toate ca aparent nu a depasit masura atacului, a constat in a aduce o serie de acuze la adresa sefului statului, prin care il invinovateste de cardasie cu patronii unei anumite firme de asfaltare, careia i-ar fi netezat drumul pentru a castiga o licitatie de refacere a infrastructurii Autostrazii Bucuresti-Pitesti. Este foarte probabil ca Tariceanu sa aiba dreptate, insa atat el, cat si Basescu, se fac vinovati – in fata unui popor de peste 22 de milioane de romani – ca au tinut pana acum la sertar toate aceste documente ce lovesc fara mila in increderea cu care au fost propulsati in functiile lor. Fara sa dam verdicte asupra verticalitatii celor implicati in conflict, un lucru este cert, si anume ca s-a deschis Cutia Pandorei. Oricum, pisica trebuia rupta de mult, diferendele existente intre Basescu si Tariceanu fiind deja mai mult decat elocvente. Astfel, era doar o chestiune de timp pana la pornirea tavalugului. Si cand te gandesti ca, in fapt, catalizatorul care imbina cele doua extreme in tot acest antagonism este o femeie ce poate reprezenta, la o adica, marul discordiei sau diavolul din casa popii…

Diversiunea creata cu mult timp in urma, oficializata doar intr-o seara recenta de miercuri, mi-a lasat un gust amar, sentiment pe care-l impartasesc, cred, impreuna cu cateva milioane de romani. Dezamagirea rezultata in urma vidului de incredere in institutiile statului, nu va conduce decat la un singur lucru, si anume la stimularea dezinteresului romanilor fata de tot ceea ce inca mai inseamna segmentul politic. Avem, oare, o alternativa?

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »