Remediul ideal pentru absenteism: painea si circul

Magazin Salajean 30 noiembrie 2007 0

Cu toate ca la inceputul zilei mi-am propus sa abordez subiectul privind scandalul din interiorul PD Salaj, am ajuns la concluzia ca sunt lucruri mult mai bune de facut. Asa ca, m-am reorientat. Am ajuns astfel la convingerea ca problemele actualei clase politice sunt net inferioare celor cu care se confrunta populatia. Insa, din nefericire, ele interactioneaza. Cand politicienilor le merge prost, electoratului nu ii merge nici lui mai bine. Sa fim, totusi, ceva mai directi… Se stie deja ca prezenta la vot a atins, cu ocazia europarlamentarelor si a referendumului privind votul uninominal, un minim istoric. Doar 26 la suta din electorat a votat la referendum si doar 28 la suta pentru europarlamentare. Desigur, ne intrebam care sunt cauzele acestui fenomen? Avem motive de ingrijorare?

Ei bine, vorbind de cauze, trebuie sa spunem ca, in primul rand, scaderea prezentei la vot este parte a unui trend pe care l-am sesizat imediat dupa 1989. Uitandu-ne peste statistici, vedem ca, in 1990, la parlamentare au votat 86 la suta dintre electori, in 1992 – 76 la suta, in 1996 – tot 76 la suta, in 2000 – 65 la suta, in 2004 – 58 la suta, iar acum – 28 la suta. La referendumul din 1991, participarea electoratului a fost de 67 la suta, la cel din 2003, de 55 la suta, la cel din 2007, de 44 la suta, iar acum de 26 la suta. Asadar, asistam la un proces de dezinteres din partea electoratului, care implica pe o parte dezamagirea in fata politicienilor si, pe de alta parte, reorientarea spre alte zone de interes, cum ar fi cazul Elodia. Insa, cu voia politrucilor nostri, neincrederea in clasa politica este indicata ca fiind sursa principala a absenteismului. Mai mult, este tot mai greu de descifrat cat din aceasta lehamite a electoratului tine de nemultumire si cat de dezinteres. Sondajele inregistreaza, intr-adevar, cote record ale lipsei de incredere in partide si institutia Parlamentului, care ating pana la 80 de procente. Pe de alta parte, trebuie spus ca o prezenta la vot la cote de 70-80 la suta ar fi absolut stranie intr-o Romanie ca cea de azi.

In alta ordine de idei, aceleasi sondaje inregistreaza o scadere a consumului media, mai ales pe subiecte politice. Privatizarea intereselor unor trusturi media explica, poate, si aceasta situatie. Ca urmare, campaniile electorale televizate au un impact mult mai mic decat inainte. Acesta este si motivul pentru care partidele cauta cai alternative de comunicare a mesajului. Si aici ma refer la afisajele indoor, postarile de pe Internet, prin sms-uri samd.

Desigur, ca sa fim bine intelesi, nici o prezenta la vot de 26-28 la suta nu este una fireasca. Insa motivele pentru care s-a ajuns aici sunt mai degraba particulare, decat generale. Sa fim sinceri cu noi si sa recunoastem ca specificitatea actului consumat pe 25 noiembrie, si anume alegerile europarlamentare, nu a prea interesat pe nimeni, decat pe cei direct implicati in campanie. Este evident faptul ca alegerile pentru Parlamentul European au fost percepute ca fiind lipsite de o miza consistenta. Iar daca ne raportam la evenimentele care au avut loc in campania electorala pentru europarlamentare, putem spune ca ele au fost simpliste, previzibile, monotone, lipsite de dialog. Mai mult, cum a fost cazul nostru, al salajenilor, care nu am avut reprezentare eligibila pe listele cu candidati, era de asteptat ca vom sta acasa si ca nu ne vom pierde timpul cu alte prostii, intr-o zi de duminica.

Cat despre referendumul pentru uninominal, acesta a fost perceput drept o tema conflictuala. Foarte multi dintre noi, daca nu chiar majoritatea, nu am inteles prea bine care este diferenta dintre uninominalul premierului si cel al presedintelui. Ori, toate informatiile care ne-au parvenit despre cele doua tipuri de uninominal au fost explicate la modul cel mai sofisticat cu putinta. S-a vazut ca astfel de lucruri nu functioneaza. Tind sa cred ca Traian Basescu a facut o greseala strategica din acest punct de vedere, insa la fel de adevarat este ca el nici nu are prea multe solutii la indemana.

Apoi, mai descoperim o cauza a absenteismului: nu a existat amenintarea unui pericol perceput in cazul neparticiparii. Nu era amenintata democratia, nu invingeau coruptii sau oligofrenii, nu intra Vadim Tudor sau Gigi Becali in turul doi la prezidentiale etc. Se stie ca, pana in prezent, confruntarea s-a dat pe fondul unei radicalizari a taberelor. De ce credeti ca electoratul maghiar a participat la vot intr-un procent atat de mare? Este cat se poate de simplu. In primul rand pentru ca magharii din Romania sunt uniti si, mai mult de atat, de aceasta data au fost pusi in fata conflictului Tokes Laszlo – UDMR. Era cat se poate de previzibil ca, pe acest fond de ciocnire a unor interese, electoratul maghiar va fi cel care va face legea. Cel putin in privinta participarii la vot.

In cele din urma, dupa cum ne arata toate sondajele de opinie, este de asteptat ca si anul viitor sa asistam la o participare slaba la vot, desi este greu de crezut ca va fi atins recordul negativ din acest an. Cert este ca totul depinde de contextul in care se desfasoara acele alegeri. Din punctul meu de vedere, scaderea interesului pentru alegeri nu este iremediabila, atata timp cat electoratul se poate mobiliza rapid daca percepe o miza majora sau un pericol iminent. Spun asta in contextul in care acest lucru a putut fi demonstrat in cadrul altor democratii, incomparabil mai bine proiectate decat a noastra. Apropo, pentru maine, la multi ani, Romania!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »