RAZBOIUL ROMANO-MOLDOVENESC

Magazin Salajean 11 decembrie 2007 0

Presedintele Republicii Moldova, dl. Vladimir Voronin, ne-a denuntat celui mai important ziar pe chestiui europene, Financial Times, cum ca nu numai ca nu recunoastem limba si etnia moldoveneasca, dar acordam cetatenie moldovenilor prin email, lasind astfel biata Republica Moldova fara cetateni. Declaratiile sale, facute in fata a trei ziaristi de la ziare importante, vin in urma unei perioade de escaladare a nemultumirilor sale fata de Romania. Articolul din FT ne face un serviciu. Pentru prima data la acest nivel sint citati savanti care spun ca intre limba romana si cea moldoveneasca nu sint deosebiri. E citat Voronin insusi, care spune ca Moldova a existat 650 de ani si va mai exista 6.500 (???). Cu alte cuvinte, dl. Voronin se face de ris. Problema e ca a anuntat ca o sa continue. Vrea sa trimita scrisori la toate tarile UE. Vrea, cu alte cuvinte, sa se tiganeasca.

Mai sint popoare despartite de istorie, cu limbi comune sau apoape prin Europa. Kosovo de Albania, Macedonia de Bulgaria, care au tot atit de putine intentii sa se reunifice vreodata, dar acest circ penibil moldo-romanesc e unic. Si nu are scuza. A curatat Stalin elita din Moldova, i-a trimis in Siberia si Kazakstan, si, ceea ce a fost foarte abil, pe cei care au mai scapat de acolo, in Romania (o strabunica de a mea a venit la familia ei ieseana din Siberia de abia in 1965), asigurindu-se astfel ca toti cei cu sentimente proromanesti sint spulberati in toate directiile. Dar si in tarile Baltice s-a intimplat la fel si, cu toate astea, dupa 1990 acolo a avut loc o extraordinara renastere nationala. tarile acelea au renascut din cenusa, au readus pe cei plecati fie in Vest, fie in restul URSS, si le-au reconstruit trezind invidia restului Europei fosta socialista. Nimic din toate astea nu s-a intimplat in Moldova. De acolo lumea continua sa plece. Toata forta de munca a Moldovei ar pleca daca s-ar putea. Orice ar spune dl. Vornonin, asta nu e vina Romaniei. Este vina elitei politice din Moldova, pe are o reprezinta el, care nu a reusit sa ofere un proiect national valabil. Am luat cina saptamina trecuta cu ambasadorul Estoniei la Berlin care mi-a povstit cum au construit ei Ministerul de Externe in 1991, pornind de la sase oameni, pentru ca nu voiau sa ia pe nimeni care fusese in diplomatia sovietica. De asta a ajuns Estonia cea mai de succes tara din Europa, pentru ca au stiut sa rupa clar si categoric cu trecutul comunist. Si de asta Moldova nu e nicaieri, pentru ca a facut exact opusul. Cind, in 1991, l-am vizitat pe tovarasul Smirnov, dictatorul Transnistriei, mi-a explicat ca Tiraspol este ultima republica sovietica. Ghinion: pina la urma asta a ajuns sa fie chiar Chisinaul, unde la ultimele doua rinduri de alegeri comunistii s-au reintors in forta. Primul act ca pesedinte al dlui Voronin a fost sa reintroduca sarbatorile sovietice. Cu toata amicitia lui fata de rusi, nu a reusit sa rezolve cu Transnistria. Si dupa aceea se mira ca toata lumea vrea sa plece.

Sint doua teme aici, pe care as vrea sa le deosebesc. Prima este ce putem face ca sa oprim circul. Pentru ca totusi nu mi se pare o idee buna sa discutam problemele noastre domestice la nivel european. Nu ne temem de dl. Voronin cind ne numeste

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »