Ranjet de hiena

Magazin Salajean 10 septembrie 2010 0

Oricat s-ar stradui unii sa o faca nestiuta, stim ca in spatele usilor inchise, agonia PDL continua. Chiar daca ne-a tracasat cu aceeasi idee potrivit careia o remaniere se face, nu se discuta, premierul Boc a facut ceea ce stie el mai bine, si anume nu a facut nimic din ceea ce a promis. S-a pus la sfat cu parlamentarii PDL, care au avut de completat chestionarul nemultumirii: Care ministri ar trebui remaniati?, Considerati ca intreg cabinetul Boc trebuie sa-si depuna mandatul?, Ce parere aveti de ministerele PDL?.

Desigur, consultarea cu parlamentarii a avut un rezultat destul de strategic: i-a calmat pe criticii din partid si i-a izolat pe radicalii care trambitau ca vor vota, la suparare, pentru o motiune de cenzura. Totusi, pedelistii au avut ocazia sa isi verse naduful, au scos cutitele pe care le-au implantat in masa, dupa care le-au pus inapoi in teaca, astfel ca tensiunea s-a descarcat si guvernarea merge inainte cu o pseudo remaniere, cu un nou Guvern Boc V.

Fara doar si poate, numele noilor ministri, in situatia data, reprezinta doar o botezare a unor pioni de genul x, y sau z, si nimic mai mult. Avand in vedere directia in care se indreapta Romania, nu mai exista nicio solutie pana la sufocarea bugetara. Chiar nu mai conteaza ideile si programele partidelor, fiindca realitatea e mai puternica decat orice idee geniala de iesire din situatie. Problema esentiala a Guvernului Boc este legata de ce urmeaza sa faca in 2011. Asa ca nu mai este decat un pas pana la un nou imprumut de alte zeci de miliarde de euro pentru plata salariilor si a pensiilor, in vederea pregatirii alegerilor din 2012.

Pe de alta parte, mai exista o posibilitate de redresare economica, propunere facuta de acelasi Traian Basescu, si care face subiectul inaspririi masurilor de austeritate, prin restrangerea cheltuielilor sociale, tocmai cand pedelistii credeau ca ceea ce a fost mai greu a trecut, iar ministrii apucasera sa promita oaresice cresteri de salarii.

Este a nu stiu cata oara in care Basescu il pune pe Boc si, implicit, PDL intr-o situatie mai mult decat jenanta. Si anume in situatia de a face ceva impotriva propriei constiinte. Insa, Boc nu are alta alternativa. Omul are nevoie de bani la buget, ca sa mai invarta creditele luate. Cum? Prin noi credite sau, si mai dur, asa cum ii cere tatuca Basescu, prin reducerea cheltuielilor de consum la nivelul resurselor pe care tara le genereaza. Ce inseamna asta din punct de vedere electoral pentru orice partid de guvernare? Evident, un dezastru. De asemenea, mesagerul vestilor proaste va fi cu siguranta pedepsit.

Ce ma oripileaza este ca pana si opozitia minte de ingheata apele, in timp ce puterea si-a bagat capul in nisip. Iar, in cele din urma, cei care de platit, vor plati cu siguranta, vom fi tot noi si, tot ce se poate, generatiile care urmeaza. Prin urmare, tot ce inseamna remaniere, arestari de moguli, schimbari de guverne, motiuni de cenzura, nu sunt altceva decat niste chestiuni care au rolul sa ne abata atentia de la subiectul esential, si anume de la adevarata problema cu care se confrunta societatea romaneasca. O societate parca blestemata sa aiba parte doar de lideri ingrati, ce apar in public afisand mereu acelasi ranjet de hiena, insa lipsiti de orice sentiment al raspunderii sau al bunului simt.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »