Radu și fantoma de la… Primărie

Alegerile locale care vor avea loc peste circa șase săptămâni sunt, fără doar și poate, cele mai controversate din ultimii 26 de ani. Neținându-se cont de interesele cetățeanului, legea a fost modificată după cum a bătut vântul și interesele politrucilor, astfel că primul candidat – în ordinea numărului de voturi obţinute – urmează să fie primar.
Orb trebuie să fii, să nu vezi că legea – aşa cum este ea la ora actuală – e făcută în folosul primarilor aflaţi deja în funcţii. Situația ar fi fost cu totul alta, însă, dacă ar fi existat un al doilea tur de scrutin (așa cum cred că ar fi fost normal într-un stat democratic, în care șansele sunt distribuite în mod egal pentru toată lumea). La Zalău, de exemplu, așa cum stau lucrurile în cele mai recente sondaje de opinie, primarul Radu Căpîlnașiu ar fi câștigat, cel mai probabil, primul tur de scrutin, subclasându-și contracandidații la o distanță considerabilă. Totuși, nu se știe dacă, în al doilea tur de scrutin, Ionel Ciunt (deocamdată, cel mai bine clasat contracandidat al primarului) nu ar fi revenit pe „turnantă”, ca apoi să câștige la votul final. Cu alte cuvinte, actuala lege lezează grav dreptul cetățeanului și al candidatului de a alege și, respectiv, de a fi ales.
Scenariul de mai sus nu este deloc unul de domeniul SF, ci face parte din cele mai previzibile calcule cu putință. Tocmai de aceea, în spatele ușilor închise, Radu Căpîlnașiu a șters pe jos cu demnitatea celorlalți prezumtivi candidați ai PNL la Primărie, pentru ca argumentul oficial – cu privire la revenirea sa asupra deciziei de a nu mai candida – să fie unul de genul „dacă zălăuanii mă doresc, eu nu mă pot opune”. Serios? Măi degrabă, actualul primar a înțeles – în cele din urmă – că legea și, evident, potențialul său electoral îi permit să rămână singura șansă ca PNL să nu piardă Primăria și, desigur, mai apoi, Consiliul Județean. Cu ce risc, însă?
Din capul locului, trebuie să înțelegem că de candidatura lui Radu Căpîlnașiu se leagă, până la urmă, soarta multor candidați liberali la alegerile din 5 iunie. Tocmai de aceea înțeleg perfect, până la un punct, că – așa cum spunea chiar într-o discuție amicală cu privire la revenirea sa în cărțile pentru Primăria Zalău – „în politică se poate orice”. Știu, de asemenea, că presiunea din partid a fost una mare. Astfel, putem spune că omul a „cedat”, în cele din urmă, și va candida oarecum forțat de împrejurări. Deși, sincer să fiu, sunt convins că încă mai este legat sufletește, și nu numai, de scaunul de primar. Bun… Din păcate însă, puțini știu și, probabil, mult mai puțini sunt interesați de riscurile pe care PNL și le-a asumat susținând o nouă candidatură a actualului primar. Deocamdată, totul se învârte în jurul deciziei magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție în procesul pe care îl are edilul cu ANI. Termenul unei decizii în acest sens a fost amânat pentru data de 26 aprilie, care este și ultima zi de depunere a candidaturilor.
Dincolo de interpretări și alte teorii conspiraționiste, în 26 aprilie sau într-o altă dată stabilită (însă nu mai mult de șase luni de la prima dată stabilită pentru pronunțare), judecătorii amintiți pot să dea o soluție care să îngroape PNL Sălaj pentru următorii ani. Cum? Foarte simplu. În cazul în care primarul pierde procesul cu ANI, iar el va câștiga alegerile, decizia judecătorilor îl va trage pe linie moartă, obligându-l să nu se mai apropie timp de trei ani de orice funcție publică. Deci, inclusiv cea de primar. Însă, cel mai grav scenariu pentru liberali ar fi ca judecătorii Înaltei Curți să decidă asta, în timpul campaniei electorale, mai precis înainte de 5 iunie. În acest caz, Radu Căpîlnașiu ar fi scos din orice ecuație, lăsând PNL cu pantalonii în vine. Practic, într-o astfel de situație, el ar putea candida pe liste, însă nu ar mai fi validat de prefect în funcția de primar. Ceea ce, automat, l-ar transforma pe Căpîlnașiu într-un candidat „fantomă”. Iar zălăuanii, implicit liberalii, nu cred că au un ficat atât de sănătos, încât să poată digera o astfel de glumă proastă.
Cât despre ceilalți candidați angrenați mult prea devreme în campania electorală, practic, putem spune doar atât: politrucii ăștia se luptă, la această oră, doar pentru a trage după ei listele de consilieri și, eventual, pentru un fotoliu de viceprimar. Nu mi-e milă de ei, și nici electoratul n-ar trebui să lăcrimeze. Au intrat în jocul acesta cu bună știință. Așa că, unii ar trebui să o lase mai ușor cu victimizarea.
Dureros este însă că, imediat după tragedia de la Colectiv, populația a ieșit în stradă pentru a susține ideea de depolitizare, aruncând (speram, atunci, pentru totdeauna) mizeria, adică politicul, la ghena de gunoi. Pentru ca același politic să revină în forță, pentru a tăia și-a spânzura după bunul său plac. Știu, am mai ieșit în stradă și în alte rânduri, rezultatul fiind mereu și mereu… același. Astfel că, din păcate, avem și o concluzie care se impune cu forța evidenței: „Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești!”.

One Thought to “Radu și fantoma de la… Primărie”

  1. Anonim

    Esti prost informat cu privire la sansele lui Radu. PDL nu-l va vota, iar indecisii cu siguranta. In rest articolul e ok….

Leave a Comment