Pseudotiganiada

Magazin Salajean 17 decembrie 2010 0

Denumirea de tigani este una cat se poate de istorica, avand in vedere ca ea apartine unui grup etnic originar din India medievala, urmasii acestora gasindu-se in Europa. Cele mai importante grupuri de tigani traiesc astazi in Europa Centrala, de Sud-Est, de Sud-Vest si in Turcia. De asemenea, comunitati importante de tigani pot fi gasite si in America sau in alte colturi ale lumii.

Astfel, nu ne miram ca ii intalnim si in tara noastra. Luand in considerare cultura si traditiile acestui grup, consider ca tiganii ar trebui sa se simta bine in pielea lor si, mai mult de atat, sa fie mandri de originea lor. Daca stai de vorba cu reprezentantii acestor comunitati, vei afla ca membrii ei se lauda cu originile lor, motiv pentru care ar fi trebuit sa se revolte atunci cand au fost numiti rromi, si nu acum. Insa, in Romania, toate sunt atipice. Fara doar si poate, la noi, ca de altfel in majoritatea tarilor unde pot fi intalnite comunitatile de tigani, armonia dintre bastinasi si acestia a fost creata fortuit, astfel incat de departe se simte ca relatiile sunt artificiale. In cazul nostru, de ce sa nu recunoastem ca romanii, maghiarii si tiganii traiesc in lumi diferite, fiecare dintre ele avand propriile reguli, bazate pe traditii, conceptii de viata si legi nescrise.

Poate, pentru unii romani, tigani sau maghiari toate aceste argumente pro sau contra ar parea deplasate, jignitoare sau, mai grav, discriminatorii. Din start trebuie sa marturisim ca fiecare dintre aceste comunitati avem propriile uscaturi. Pe de alta parte, din aceste comunitati, indiferent de limba sau origine, s-au ridicat o serie de valori care ne fac cinste oriunde in aceasta lume. Astfel ca, indiferent de culoarea sangelui ce ne circula prin vene – eliminand suspiciunile pe care le prezinta anumite cuvinte din DEX, care pot avea si un sens peiorativ – nu cred ca ar trebui sa ne ascundem dupa deget. Daca unor tigani li se pare dezonorant sa se numeasca astfel, nu au alta alternativa decat sa stearga cu buretele tot ceea ce inseamna cultura, traditii, obicieiuri sau limba tiganeasca.

Or, acest lucru este, practic, imposibil. Tocmai de aceea, cei care astazi vor sa fie rromi, trebuie sa stie ca, la origini, sunt tigani. Credeti ca mie mi s-a intamplat doar o data sa-mi fi dorit o alta nationalitate, ca de exemplu cea germana, engleza ori americana? Insa, asa cum spuneam mai sus, am constientizat imediat ca acest lucru este un deziderat utopic. Nu mi-a ramas astfel decat sa imi asum propria nationalitate si, in acelasi timp, sa incerc sa elimin sensurile peiorative aruncate de straini in dreptul cetateniei mele. Si, marturisesc ca, in anumite situatii, mi-as fi dorit ca pe buletinul meu sa scrie tigan in loc de roman, insa a fost imposibil…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »