Pseudo – jurnal de Bucuresti

Magazin Salajean 12 octombrie 2011 0

Frumusetea obositoare a metropolei. A mizeriei, nervilor, inghesuielii. A poluarii. Trafic infernal (ce expresie – oare chiar asa aglomeratie sa fie in infern si drumurile tot atat de proaste?). Ajuns acasa, iti trebuie cateva zile de „dezbucurestinare” (ce barbarism!). Caricatura Ion Barbu in „Catavencii”: „40 la suta din romani au dificultati in a scrie si a citi!” Basescu: „OK! Ii bagam pe toti intr-o miscare populara”.

Boala romanilor de a da denumiri aiurea. „National Arena”. De ce nu „Arena Nationala” (sau, si mai simplu, Stadionul National)? „Cluj Arena”. De ce nu „Arena Cluj”?

Lectura rapida din „Arta Popescu”, luata (dupa prea mult timp) de la „libraria” (cu lighene deasupra rafturilor pentru a retine ploaia – ce fericire pentru saracele carti, n-a plouat de doua luni!) de langa Muzeul Literaturii. Asteptare confirmata.

Moartea lui Steve Jobs. In „Adevarul”, pe prima pagina, nici mai mult, nici mai putin: „Moartea unui geniu. A plecat sa duca marul inapoi in rai”. Nu e marul cunoasterii – in sens absolut. „Si a zis Domnul Dumnezeu: «Iata Adam s-a facut ca unul dintre Noi, cunoscand binele si raul. Si acum nu cumva sa-si intinda mana si sa ia roade din pomul vietii, sa manance si sa traiasca in veci!…»” (Geneza, 3, 22). Mai departe, delirant: „(…)vizionarul Steve Jobs ne-a aratat cum nu putem nu doar sa visam frumusetea, ci s-o si atingem”. Frumusetea IPad, IPhone? „Marul” nu vorbeste despre Frumusete (categorie spirituala minora) ci despre Cunoastere, atribut dumnezeiesc. Ce nebunie: marul muscat ca sigla!… (Subiect de meditatie!)

Tot in A.: Premiul Nobel pentru Literatura – Tomas Transtr

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »