Propaganda pentru o presa mai credibila

Magazin Salajean 17 noiembrie 2008 0

S-a intamplat destul de des in ultimii ani ca presa, fie ea locala sau nationala, sa-si uite menirea, devenind propaganda in slujba unor interese politice si economice.

Bineinteles, de-a lungul timpului, presedintele Traian Basescu si-a facut multi dusmani in presa. Dusmanii sai ar spune ca a cautat-o cu lumanarea, insa trebuie sa recunoastem ca seful statului nu doar ca a atacat presa in mod constant, dar a fost de multe ori provocator si nepoliticos, ca sa nu spun obraznic.

Pe de alta parte, nu de putine ori, Traian Basescu a avut dreptate in criticile sale la adresa presei. Presedintele si-a asumat riscul de a arata cu degetul interesele politice si economice, transparente, si mai ales netransparente, ale marilor trusturi de media. La inceput, inainte si dupa alegerile din 2004, era doar unul dintre cei multi care criticau deriva presei in timpul guvernarii lui Adrian Nastase. Din pacate, azi, acest lucru este uitat. La acea vreme, toata lumea era oripilata de prostituarea incredibila a presei, se poate spune, la nivel national. Insa, lumea uita la fel de repede, in aceasta lume fiind inclusi si ziaristii. Astazi, dupa cum se poate observa cu ochiul liber, randurile criticilor s-au subtiat simtitor. Desigur, situatia de azi a presei nu mai este cea din 2004, astfel ca majoritatea jurnalistilor si-au recapatat, mai mult sau mai putin, dezinvoltura si simtul datoriei. Insa schimbarea in bine se simte mai mult la presa scrisa si mult mai putin la cea audio-vizuala. In orice caz, observ ca orice intepatura la adresa mass mediei este intampinata cu reactii exagerate, de parca presa a fost neprihanita de cand lumea, in timp ce discutiile legate de obedienta presei ar trebui sa fie interzise, sau cel putin sa se incadreze in randul subiectelor tabuu.

Sa nu va inchipuiti faptul ca, in calitate de ziarist, as putea ignora vreo clipa rolul esential pe care il are presa in apararea democratiei. Putini stiu ca, de foarte multe ori, presa a fost ultima reduta in calea abuzurilor. Insa, presa poate fi o putere intr-un stat democratic doar in situatia in care isi respecta menirea, iar aici includem rolul sau de a informa cu profesionalism si, desigur, cu onestitate. Atunci cand presa serveste, intr-un mod grobian, unor interese politice sau economice, ea nu este decat o anexa a acelor puteri, pierzandu-si orice urma de autoritate, influenta si, mai grav, de demnitate.

Remarc faptul ca, de fiecare data cand se aproprie alegerile, fie ele locale sau generale, o ambiguitate toxica cuprinde o parte insemnata a presei. De cele mai multe ori, sunt reduse motoarele, pentru a nu supara pe nimeni si pentru a lua bani de la toti, ori toate tunurile sunt indreptate in directia comandata de cel care plateste mai mult. Conceptul potrivit caruia mass media trebuie sa-si maximizeze profitul in preajma alegerilor, transformandu-se intr-un instrument aflat in mana unuia sau altuia, a ajuns un fel de cutuma. Astfel, daca toti ziaristii vor intra in acest aluat al compromisurilor, bineinteles ca se va ajunge in situatia in care nimeni nu va mai avea credibilitate sau autoritate sa vorbeasca. Iar atunci cand presa nu va mai avea penite independente, care sa fie totodata si credibile, va trebui sa ne luam adio de la democratie!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »