Promisiuni electorale. Fara numar.

Magazin Salajean 31 martie 2008 0

Este an electoral, asteptarile curg sau incep sa curga suvoaie, promisiunile, la fel si ele, asalteaza din toate partile si pe toate planurile. Stufoase, hotarate, ambalate in staniol lucios precum ciocolata mormotei, toate vor fi dulci si irezistibile pentru electorat. Doar un vot, apoi inca unul, si inca unul, macar atat sa aduca celui care le imparte cu strasnica darnicie, in dreapta si in stanga, insotindu-le cu zambete largi, ecuatoriale, ce ar trebui sa deschida sacul cu incredere al alegatorilor. Pentru ca la urne, fiecare promite si isi promite multe. Ba chiar foarte multe, daca ne gandim ca isi promite in primul rand propriei persoane, constiinte, propriului sufletel ca va da tot ce poate ca sa castige inca un mandat.

De fapt, trebuie sa recunoastem ca acesta este obiectivul numarul unu pe care si-l propun cei mai numerosi dintre primari. Sa obtina inca 4 ani de sefie peste comunitate, promitand solemn ca isi vor da toata silinta sa traga cat mai multa spuza pe turta de malai coapta si rascoapta la foc mic. Atat de tare se perpelesc cu alegerile edilii nostri, incat uita de proiecte, oricum pe ultima suta de metri din anul electoral este bine sa nici nu respiri prea des, ca alungi norocul. Ba chiar si stranutul e interzis, si munca la fel. Iar de muncit, si asa nu se poate munci prea bine in conditii de stres, cand primarii stau treji cat e noaptea de lunga numarand posibilele voturi cu care isi pot umple sacul. Cum nu se mai pot culca pe-o ureche, dimineata ii prinde cu cearcane negre si lungi pe o fata si ea lunga, batand usile primariilor in cautare de idei. Idei de campanie, fireste, si nu e musai sa fie toate curate, albe si spalate cu zece randuri de ape. Lupta cu contracandidatii este pe cale sa inceapa, iar cocosii din batatura administratiei locale promit spectacole pe cinste, cu declaratii inflacarate la adresa oponentilor sau cu dezertari subite, bruste si de toata frumusetea in ograzi politice mai motate.

In tot acest joc de coloratura electorala, primarii nu uita, insa, sa-si incalzeasca posibilii sustinatori cu o promisiune mica, gen o licitatie, care va iesi la fix, un proiect pus in anume brate grijulii, o subventie grasuta acolo unde este nevoie de ea si cate si mai cate. La drept vorbind, le intelegem grija, ca doar nu-i usor sa scoti voturi si din piatra seaca. Si cum sunt si primari care au stat cu burta la soare 4 ani – probabil cugetand la campania din acest an – este firesc sa-i macine gandurile in al 12-lea ceas. Ca urmare, nu vom rade de ei. Defel. Am promis!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »