Prof` sa fii, noroc ca esti!

Magazin Salajean 10 februarie 2012 0

Noua gaselnita a guvernantilor, mai precis, a ex-guvernantilor, vine cu vesti cat se poate de bune pentru o buna parte dintre salariatii invatamantului preuniversitar de stat: echivalarea studiilor absolventilor de licee si institutii postliceale acreditate in pedagogie cu cele de licenta. Daca implica sau nu o majorare salariala aceasta recunoastere a studiilor, ramane de vazut.

Un lucru este sigur – experienta in domeniu primeaza, de cele mai multe ori, studiilor absolvite. La angajarea pe un post, fie in domeniu privat fie la stat, patronii au pretentia ca viitorii angajati sa aiba trecute pe CV-uri studiile superioare absolvite, acestea fiind un criteriu obligatoriu de selectie. Pe de alta parte, nu conteaza prea mult specializarea absolvita, ci mai degraba pregatirea universitara. Experienta un domeniu este una dintre principalele aspecte luate in calcul la selectia candidatilor pe post.

Aceleasi criterii au fost, cel mai probabil, startul in pregatirea ordinului ministerial privind echivalarea studiilor cadrelor didactice cu studii de scurta durata precum cele de licenta. Mai precis, invatatorii, educatorii, maistrii si instructorii au sansa de a deveni profesori in invatamantul universitar, in baza experientei acumulate la catedra. Anii petrecuti in fata claselor de elevi vor echivala cursurile universitare, astfel incat meritele celor mai buni dintre acestia sa fie recunoscute.

Chiar daca toate aceste beneficii acordate prin acte normative cadrelor didactice sunt binevenite pentru multi aflati in aceasta situatie, de cealalta parte, profesorii cu studii superioare sunt de parere ca egalitatea de sanse este prea mare. Discrepanta este cu atat mai mare cu cat echivalarea studiilor cadrelor calificate, dar fara studii de lunga durata, ar putea insemna si o majorare salariala. Acest plus la remuneratie se suprapune vechimii in munca pentru cadrele devenite peste noapte profesori licentiati.

In plus, in niciun sector din domeniul privat nu este prevazuta o astfel de facilitate care, in baza experientei acumulate, sa conduca la recunoasterea unor studii universitare. Multe dintre site-urile de recrutare personal au implementate programe informatice avansate care selecteaza posibilii candidati in functie de pregatirea si experienta in domeniul vizat. Prin aceasta modalitate, firmele care scot la concurs anumite posturi vor vizualiza doar CV-urile care contin parte dintre insusirile candidatului ideal. Pentru cadrele didactice cu studii de scurta durata, aceste cerinte se transpun prin intocmirea unui dosar depus la scoala in care predau, ulterior bifand conditiile pentru candidatul ideal. Asemenea oportunitate chiar vine ca mana cazuta din cer pentru pregatirea profesorilor. Vorba ceea: prof` sa fii, noroc ca esti!

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »