Printre ape si troiene

Magazin Salajean 21 februarie 2012 0

Gramezile imense de zapada stranse la marginea strazilor au cedat imediat in fata temperaturilor cu plus inregistrate, in ultimele zile, in municipiul Zalau. Balti uriase s-au scurs pe trotuare si la marginea strazilor, facand imposibil traficul pietonal. Astfel ca, in timp ce soferii au rasuflat usurati ca pot circula pe strazi netede ca-n palma, pietonii au trebuit sa faca eforturi pentru a inainta pe trotuare. Apa a pus la grea incercare incaltamintea pietonilor, iar stratul de zapada ce alterna cu cel de gheata a facut ca trecatorii sa dea o proba de echilibristica.

Cum parca era de asteptat, curatarea zapezii si a ghetii din fata imobilelor nu a fost luata in serios de unii locatari sau patroni prea comozi pentru a desfasura astfel de activitati, considerate de ei rusinoase: a da cu matura in plina strada. Decat sa impinga lopetile de zapada, mai bine sa achite o sanctiune lasata, si aceea, mult asteptata.

Dar oricat am vrea sa dam vina doar pe acesti oameni mandri, nici responsabilii de intretinerea domeniului public nu au facut fata cu succes mormanelor de zapada. Impinse cu o oarecare greutate de utilajele de deszapezire pe marginea drumului, troienele au creat un zid de netrecut intre carosabil si trotuare. Doar in zona trecerilor de pietoni s-a indepartat cu grija zapada, cat sa faca loc unor belti uriase.

Starea domeniului public din Zalau este doar un picur intr-un ocean fata de cea din Capitala, unde posturile de televiziune au prezentat imagini de-a dreptul fascinante: soferii circuland nestingheriti cu masinile pe arterele principale, iar pietonii calcand in belti pana la glezna pe trotuare. Canalizarea prost facuta si gurile de canal inghetate, pe langa zidurile de zapada de pe marginea strazilor, au creat adevarate lagune pe trotuare, devenind impracticabile. Explicatia care ar scuti, in parte, de raspundere societatile responsabile de deszapezire ar fi cantitatile imense de zapada cazute peste Bucuresti.

Insa, intr-un oras resedinta de judet cum este Zalaul, unde ninsorile nu au fost la fel de insemnate, astfel de activitati nu ar trebui sa puna atat de mari probleme viyavi de indepartarea zapezii. De cateva zile bune, nici macar pe unicul bulevard din municipiu nu s-au zarit masinile Citadinului pentru a ridica gramezile de zapada si a le transporta inafara orasului, ce sa mai amintim de strazile laterale.

Trecand la un alt nivel, zapada si turturii de pe acoperisuri a pus alte probleme pietonilor. De aceasta data, insa, si proprietarii de autoturisme au fost afectati. Bucatile inghetate de zapada si-au croit drum de pe acoperisurile blocurilor si caselor, distrugand, pe o strada din oras, cateva masini parcate la marginea imobilelor. Vina in acest caz, apartine locatarilor, dar si firmei care a proiectat si construit acoperisul fara burlane. Numai degeaba ridicam iar din umeri a mirare. Nimic nu ar trebui sa surprinda, sunt lucruri pe care le cunoastem inca din anii trecuti, ca doar si Zalaul, ca si alte orase, face parte din marea tara a lui Papura Voda.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »