Prilej de umplut burtile

Magazin Salajean 9 decembrie 2011 0

Chiar daca este criza, masa de sarbatori trebuie sa fie una deosebita, incarcata de bucate alese si felurite. Multi romani isi fac planuri cu mult inainte de sarbatorile de iarna despre felurile de mancare pe care le vor aseza in fata invitatilor, asteptand laude si aprecieri pentru bunastarea de care dau dovada. Isi pregatesc cu atentie listele si se indreapta cu incredere spre marile magazine tintind produsele cu mare trecere pe ultima suta de metri. Cum stau pe rafturi la vanzare, pot sa stea si in frigidere sau camarile cu alimente, in siguranta.

Oamenii religiosi, mai degraba cei care se considera astfel, se folosesc de religie pentru rezolvarea problemelor lumesti ce tin de sanatate, viata de cuplu, venituri financiare etc. Se bazeaza pe perioada de post dinaintea sarbatorilor, pentru curatirea trupului si a sufletului. Multi dintre romani se hotarasc sa tina post doar pentru ca asa este bine, din aceleasi motive anterior mentionate. Mai adauga un impuls sfaturile specialistilor in nutritie si medicina alternativa care sustin ca, pe langa beneficiile spirituale, postul reprezinta o perioada propice pentru detoxifiere sau pentru obisnuirea corpului de la meniul de toamna bogat in legume si fructe, la mesele imbelsugate in toiul iernii. Din punct de vedere medical, el reprezinta o buna cura de detoxifiere a intregului organism, pentru ca in aceasta perioada se pot consuma multe fructe si legume crude.

Putini mai tin seama de faptul ca postul reprezinta in orice cultura si traditie din lume drept un set de reguli pe care credinciosii trebuie sa le urmeze. In religia ortodoxa, postul nu inseamna doar abtinerea de la a manca anumite produse, ci reprezinta o hrana a sufletului, prin rugaciune, prin retinerea de la ganduri, fapte rele, de la relatii conjugale si, in final, prin cainta si spovedanie. Aceasta perioada de abstinenta de la placerile lumesti este parte a pregatirii pentru primirea Sfintei Impartasanii, care certifica faptul ca, prin post, au fost curatate sufletele si trupurile de pacate.

Insa tocmai aceste detalii esentiale lipsesc din ceea ce ar vrea sa insemne postul, disparand cu desavarsire semnificatia religioasa. Au ramas vacantele de sarbatori in statiuni de lux, vizitele de curtoazie la rude si prieteni, si nelipsitele mese imbelsugate doar pentru umplerea burdihanului, si nicidecum a sufletului. Romanul mananca in nestire, fara a se gandi daca mancarea sau bautura ii fac bine, nefiind interesati de efectele negative ale respectivelor produse asupra organismului. Cum sa nu, dupa perioada de infometare voita, nimic nu poate fi mai placut decat astampararea poftei din bucatele alese, pregatite cu mare atentie, din timp.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »