Presing la campanie

Magazin Salajean 16 noiembrie 2007 0

Cred ca nu va avea nimeni vreun soc emotional sa constate faptul ca, pe 25 noiembrie, romanii vor fi extrem de putini la urne. Concluzia ar fi una trista pe de o parte, insa destul de incurajatoare, pe de alta parte: s-ar putea sa asistam la ultima campanie politica lesinata din Romania.

De cateva zile am trecut cu brio de jumatatea campaniei pentru alegerile europene, dar parca nici n-ar exista vreo campanie electorala in Romania. Prea putini romani – fie ei din tabara alegatorilor ori din cea a politicienilor – se arata interesati de subiectul UE. Si totusi, in ultima perioada, am avut parte de nenumarate teme europene. Le pomenesc doar pe cele referitoare la scandalul anti-romanesc din Italia si, desigur, la declaratiile tot mai comunisto-aberante (habar nu am daca cei doi termeni sunt sinonimici, si parca nici nu ma mai intereseaza acest aspect) ale onor conducerii Republicii Moldova. Din punctul meu de vedere, si nu numai, ambele evenimente necesitau, la timpul lor, interventii ferme si, pe cat posibil, inteligente din partea autoritatilor romane. Dar, nu a fost sa fie. Nici o problema… Ne-am facut ca ploua chiar daca, in mare parte, cazul Mailat a transformat peninsula in forma de cizma intr-o secure ce loveste sistematic si fara mila in mandria romanului cinstit (daca nu vorbim deja de o utopie). Dar despre ce mandrie vorbim aici, cand am acceptat ca pana si presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, sa ne dea cateva palme peste bot, asa, ca intre neamuri? Mandrie? Pe dracu!

Revenind la problemele noastre, si anume la apatia alegatorilor, este clar ca aceasta este cu atat mai vizibila cu cat nu avem o singura pseudo campanie electorala, ci chiar doua. La randul ei, insa, si campania pentru referendumul ce vizeaza introducerea votului uninominal ii lasa pe romani indiferenti. Presedintele Traian Basescu, initiatorul referendumului, vorbeste chiar de un blocaj informational premeditat, dar este greu de crezut ca toata lumea s-a aliat impotriva initiativei sefului statului.

Cum s-ar explica, insa, aceasta plictiseala electorala? Probabil, alegatorii s-au saturat iremediabil sa vada si sa asculte aceiasi politicieni care isi bat joc in continuare de ideea de clasa politica responsabila. Apoi, este clar ca romanii au ceva mai putin timp decat inainte. Preocupati de problemele lor zilnice, cei mai multi dintre ei isi consuma timpul liber vizionand mai degraba aventurile Elodiei la OTV, decat dezbaterile politice de pe alte posturi care, fie vorba intre noi, devin din ce in ce mai obediente partidelor care le finanteaza existenta.

Adevarul este ca majoritatea romanilor nu au chiar nici un motiv sa participe la campania pentru Parlamentul European. Aici putem da exemplul Salajului. Cum naiba sa-i moblilizezi pe salajeni sa mearga la vot daca, pe listele de europarlamentari (indiferent de formatiunea politica), candidatii din judetul nostru sunt situati pe pozitii atat de eligibile, incat ar ajunge in Parlamentul European in cazul in care s-ar retrage din fata lor toti ceilalti 100 de candidati? Exista vreun candidat din Salaj care sa aiba sanse sa ajunga la Bruxelles? Nu, nici vorba! Atunci, de ce sa ne pierdem vremea sa votam candidatii altora, care de-a lungul timpului au aratat ca nu au nici o tangenta cu responsabilitatea ori capacitatea de a propune si, totodata, de a sustine un anume proiect?

Ajung la concluzia ca aceasta apatie generalizata, ce insoteste scrutinul pentru alegerile europarlamentare, este dovada cea mai graitoare a faptului ca votul pe lista nu-i mai ispiteste pe romani. Cred cu tarie in fenomenul potrivit caruia politicianul trebuie sa interactioneze activ cu alegatorul, astfel incat electoratul sa simta ca votul sau este important.

Faptul ca romanii nu se arata interesati nici de referendumul pentru introducerea votului uninominal mai arata ca proiectele lansate sub zodia conflictelor politice interminabile ii atrag tot mai putin. Nu-i asa ca, pe 25 noiembrie, romanii vor fi extrem de putini la urne? Astfel, s-ar putea sa asistam la ultima campanie politica lesinata din Romania…

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »