Pregatind culcusul unui mandat nou

Magazin Salajean 5 martie 2007 0

Salajul este un judet ciudat. Spus asa, cu tact. Ne-am ascuns ani la rand dupa perdeaua judetului sarac in asa fel incat acum, cand lucrurile tind sa mearga spre bine, cel putin pe hartie, nici nu mai stim ce sa facem de atata bunastare. Doua lucruri socheaza in Salaj, respectiv in Zalau, pentru un strain de aceste meleaguri si care se rataceste spre aceste zone: lipsa parcarilor, impreuna cu traficul foarte aglomerat si starea extrem de proasta a drumurilor. Fiind arhicunoscute aceste gauri in imaginea judetului, cei care tin baierele pungutei cu doi-trei bani, arunca cu miliardele spre niste zone care nici nu aduc profit judetului, nici nu ajuta cu nimic infrastructura judeteana si nici pe departe nu contribuie la bunastarea contribuabilului. Si toate aceste donatii – pentru ca sunt donatii, oricum ar numi-o cei in drept, sunt facute din banul public, al nostru, ban cu care mentinem in functiune si in forme de zile mari acea caracatita care se numeste administratie publica.

Este vorba, in primul rand, de cele 20 de miliarde municipale si judetene deopotriva, care au fost directionate spre sport. Spre renumitul sport salajean, despre care nici macar incercatii redactori sportivi de pe la noi nu prea mai au ce scrie. Urmeaza doar sa ia exemplul colegilor miticieni si sa scrie cine cu cine, unde, in ce pozitie si cat l-a tinut. E si asta un fel de sport. La fel cum tot sport se numeste strangerea cu forta a taxelor pentru sport, de la fiecare agent economic, indiferent de sex, religie si etnie si chiar daca pe afaceristului respectiv il doare-n paispe de tot ceea ce inseamna mens sana in corpore sano.

De parca banii aruncati pe sport – sa nu uitam ca se finanteaza din bani publici niste afaceri, uneori chiar personale, pentru ca sportul face bani seriosi pe langa balciul pe care-l prezinta, nu ar fi fost suficient, vine administratorul judetean si da cu 3 miliarde in finantarea finalizarii unor constructii bisericesti. Un alt sector in care patronii aduna bani cu ambele maini de la tot ceea ce inseamna suflet credincios, mizand pe spaima acestuia de a nu ajunge in iad.

Hai sa vedem cam ce s-ar putea face cu 23 de miliarde de lei. Pai, cred ca s-ar putea pune la punct niste drumuri. Multi dintre voi ati vazut si ati simtit pe cauciucurile voastre, cam cum arata banda intai a bulevardului zalauan, in zona industriala. Pe acolo pe unde cei care au schimbat tevile, pe tot parcursul anului trecut si au lasat prapad in urma lor. Pe de alta parte, drumurile judetene sunt practicabile din septembrie, pana in noiembrie, adica din momentul in care se termina programul anual de plombari, pana vine prima zapada. Hai sa zicem ca ne-am plictisit sa tot cantam despre starea proasta a drumurilor salajene si ar fi cazul sa schimbam placa. In regula, putem trece pe problema Bibliotecii judetene, o institutie care sta cu fundul in mai multe cladiri, niciuna fiind a ei. Pai, cu 23 de miliarde plus banii care vin de pe privatizarea Drumurilor si Podurilor – adica vreo 12 miliarde, s-ar putea construi lejer o cladire in care sa se regaseasca, in cele din urma, aceasta institutie.

Dar sa bagi bani publici in asemenea chestii nu aduce faima conducerii locale sau judetene. A se citi prin faima electorat. Insa, cand incepi sa arunci cu banul public spre sport si religie, doua segmente spre care se canalizeaza majoritatea electoratului, atunci poti sta linistit pe scaun, pentru ca cei care striga Hai Rapiduletu@! sau Doamne iarta-va! vor pune instantaneu stampila de vot pe figura care trebuie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »